Škola u Novom Sadu bez jezičkih barijera

Osnovna škola "Jovan Popović" u Novom Sadu, osnovana pre više od pola veka, oduvek je važila za dobru školu. U poslednje dve godine zainteresovanost roditelja da decu upišu baš u ovu školu još je veća. Razlog je uvođenje dvojezične nastave - na srpskom i ruskom jeziku. Do sada je, u po jedno odeljenje prvog, drugog, i trećeg razreda upisano 45 mališana iz Srbije i 15 Rusije.

Iako je dvojezična nastava uvedena 2014. zbog velikog broja dece iz Rusije, čiji su roditelji došli da rade u Srbiju, sada je popularna i kod srpskih mališana. Nastava se, u dva fono kabineta, izvodi 60 odsto na srpskom i 40 odsto na ruskom jeziku.

Bilingvalno odeljenje prvog razreda ima 26 đaka. Troje govore ruski kao maternji jezik.

"Još nisam puno naučio srpski ali učim, puno slova znam. Kad sam bio u vrtiću naučio sam srpski, bilo je sve dobro", kaže Ivan Ćernuhin, učenik prvog razreda.
"Sviđa mi se kada pričam sa Rusima ruski, najomiljeni čas mi je ruski", kaže Mila Đokić, učenica prvog razreda.

U trećem razredu, učenici već imaju zavidno poznavanje oba jezika.

"Ja sam krenula u školu prošle godine 1. septembra, jako malo sam znala, sad sam kao naučila srpski, meni je sad lakše", kaže Jana Vasiljeva, učenica trećeg razreda.

Učiteljica Biljana Grujin kaže da je Srbima težak ruski, Rusima je težak srpski, ali su jako ponosni kada govore ovaj drugi jezik i vrlo se trude, pogotovu pred decom koja nisu u bilingvalnom - da su onda oni Rusi.

Van redovne nastave, Rusi imaju časove ruskog kao maternjeg jezika, a fakultativno uče i srpski kao nematernji. Nastavom su zadovoljni i roditelji.

"Oni fenomenalno uče te pesmice koje po nastavno programu rade. Oni i nas roditelje koji na žalost ne znamo ruski jezik podučavaju", kaže roditelj Sonja Popović.

Škola ne može da primi sve koji su zainteresovani za dvojezičnu nastavu.

"Oni su svesni toga da mi dajemo osnovu za dalje obrazovanje dvojezične nastave u srednjoj školi, da li u zemlji, da li u inostranstvu ili pak mogu da studiraju u inostranstvu sa takvim svršenim obrazvanjem. Ono što je bitno da mi idemo sa vremenom a to je da su takva deca veliki konkurenti na tržištu rada", kaže Suzana Ilić, direktorka OŠ "Jovan Popović" u Novom Sadu.

Dvojezična nastava je popularan način učenja u svetu. Najčešće se sprovodi u privatnim školama i skupo se plaća. U školi "Jovan Popović" mališani je pohađaju, naravno, besplatno.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара