Читај ми!

Uručena priznanja zaslužnim građanima i institucijama

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je građanima 15. februar, Dan državnosti, i uručio ukaze o odlikovanju 66 ličnosti i institucija.

"Čast mi je da vam u ime svih građana uručim odličje. O vašem radu i uspesima, Konfučije je rekao 'Kad radiš za druge, radi tako posvećeno kao da radiš za sebe'. Samo takvom posvećenošću prevazilazite sve prepreke, u Srbiji naročito. Vama čestitam zaslužena priznanja, a građanima Sretenje, Dan državnosti", rekao je Nikolić u Predsedništvu u Beogradu.

Predsednik je dodao da bi odlikovanih moglo da bude još onoliko koliko ih ima, zato što su ljubav i rad temelji humanosti.

"Imam čast da stojim pred vama u pokušaju da vam se u nekoliko rečenica zahvalim za ono što činite za slavu svoje Srbije i njenih građana", kazao je predsednik.

Naveo je i da je malo tačna rečenica "predsednik je odlikovao", jer su nagrađeni sami odlikovali sebe.

"Predsednik nije uspeo da da svima koji su se odlikovali, dodeli odlikovanja, i zato ću do kraja mandata neprekidno morati da se suočavam sa sopstvenom nemoći da svima koji se uzdignu dodelim odlikovanje", kazao je Nikolić.

Ocenio je i da promocija društvenih vrednosti i kulture nagrađivanja i zahvaljivanja ne sme da bude na začelju, svrstana među manje važne vrednosti.

"Koliko god nam nacionalnog ponosa i radosti donosili sportisti, toliko bismo ista osećanja mogli da podelimo i kada su u pitanju umetnost i nauka samo kada bi ti njihovi rezultati bili vidljiviji, ili čak uopšte vidiljivi u medijima i našim razogovorima", izjavio je Nikolić. 

Nikolić je Sretenjskim ordenom odlikovao 10 institucija i reditelja Purišu Đorđevića.

Sretenjski orden dobila je Gimnazija u Kruševcu, a u obrazloženju koje je pročitao dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović navedeno je da je ona "model građanske kulture".

Sretenjski orden dobilo je i Srpsko geološko društvo, Institut "Mihajlo Pupin", Prva tehnička škola iz Kragujevca, Prirodnjački muzej iz Beograda, Institut za kukuruz "Zemun Polje", Matematička gimnazija iz Beograda, Muzička škola "Mokranjac", Biblioteka grada Beograda i Institut za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Predsednik Srbije je zlatnim i srebrnim medaljama odlikovao 24 ličnosti i institucije.

Zlatnom medaljom za zasluge posthumno je odlikovan košarkaški stručnjak Ranko Žeravica.

Istu medalju dobili su i humanitarac Arno Gujon, potom američka političarka Helen Delić-Bentli, profesor doktor Zoran V. Krivokapić, akademik Milovan Danojlić, Institut za uporedno pravo i Kulturno-umetničko društvo "Šandor Petefi" iz Mužlje.

Arno Gujon iz udruženja " Solidarnost za Kosovo" kaže da ovo odlikovanje mnogo znači njemu, ali i volonterima i donatorima koji su pružili podršku u misiji njegovog udruženja.

Zlatnu medalju za zasluge dobili su i Žan Kristof Buison, karikaturista Jugoslav Vlahović, džez muzičar Duško Gojković, muzičar Zvonko Bogdan i glumica Mira Stupica.

Zvonko Bogdan kaže da mu je, kao pripadniku nacionalne manjine, izuzetna čast da primi ovakvu nagradu od predsednika Republike. 

Posthumno je zlatnom medaljom odlikovan i advokat Veljko Guberina, a nagrađeni su i doktor Slavomir Gvozdenović, profesor Mađid Samii i selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić.

Zlatnom medaljom su posthumno odlikovani i prvi upravnik Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Miodrag B. Protić, kao i arhitekta Ivanka Raspopović.

Srebrnom medaljom odlikovan je Momčilo Todorović, potom Dragi Jelić i Živorad Jelić, članovi Ju grupe, kao i novinarka i prezenterka Donka Špiček.

"Imala sam razna priznanja ali ovo je veliko iznenađenje i velika radost", kaže Donka Špiček, nekadašnja urednica dečjeg programa Televizije Beograd.

"I predsednik takođe voli rokenrol, definitivno. Pa dobro je, on je ta rokenrol generacija. Zahvaljujem se i ja se osećam super", kaže Živorad Jelić.

Srebrnu medalju dobili su i profesor doktor Stojan Radenović i Narcisa Knežević Šijan, koja je odlikovana za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima.

Orden Republike Srbije na lenti dobilo je 28 predsednika država, kralj Maroka i predsedavajuća Komisije Afričke unije Nkosazana Dlamini-Zuma.

Nikolić je tim ordenom odlikovao i predsednike Alžira, Angole, Bocvane, Ekvatorijalne Gvineje, Eritreje, Etiopije, Zambije, Zelenortske Republike, Zimbabvea, Južne Afrike, Južnog Sudana i Kameruna.

Orden su dobili predsednici Demokratske Republike Kongo, Republike Kongo, Madagaskara, Malija, Mauricijusa, Mozambika, Namibije, Nigerije, Ruande, Sao Tome i Prinsipe Sejšela, Sudana, Ugande, Tunisa, Centralnoafričke Republike i Kenije.

Erastus Mvenča odlikovan je Ordenom srpske zastave prvog stepena za zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Afričke unije.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske dobili su tri Ordena belog orla s mačevima drugog stepena, 19 Ordena belog orla s mačevima trećeg stepena, dva Ordena za odbranu i bezbednost prvog stepena, 10 Ordena za odbranu i bezbednost drugog stepena, 38 Ordena za odbranu i bezbednost trećeg stepena, jednu zlatnu medalju za zasluge, sedam srebrnih medalja za zasluge, tri zlatne medalje za revnosnu službu i 25 srebrnih medalja za revnosnu službu.

Pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije odlikovanja će biti uručena na Dan Vojske Srbije, 23. aprila 2016. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво