Читај ми!

Ko je zadovoljan izmenama zakona o nauci

Nedavne izmene Zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti, iz sindikata ocenjuju kao kozmetičke, jer, kako ističu, i dalje ostaju bez sigurnih primanja. Novim rešenjima trebalo bi da se spreči plaćanje za objavljivanje naučnih radova u časopisima bez reputacije. Resorni ministar najavljuje da će novi Pravilnik o vrednovanju istraživača rešiti probleme prevelikog broja autora po radu.

Sindikati su očekivali više. Tvrde, izmene zakona su kozmetičke. Samo je, kažu, projektni ciklus produžen za šest meseci, odnosno do 30. juna, što omogućava nastavak finansiranja naučnih radnika. U protivnom, kažu, ne bi bilo ni januarske plate.

"Nama je i dalje ostalo jedino da dobijamo platu na osnovu dobijenog projekta. Šta ako istraživač ne dobije projekat? To znači da automatski ostaje bez posla i to je velika nesigurnost", ističe Đurđica Jovović iz Sindikata nauke.

Zakon predviđa veću transparentnost svih podataka u nauci, što ohrabruje veći deo naučne zajednice.

Jelena Jović iz Instituta za zaštitu bilja i životnu sredinu kaže da zakon sada omogućava da svi podaci u vezi sa istraživačima, projektima, finansiranjem instituta i načina dobijanja projekata, budu dostupni javnosti.

Neki su, ipak, skeptični.

"Ja se ponovo plašim mogućih zloupotreba jer su do sada velika sredstva odvajana i za podsticaj inovacija i projekata značajnih za državu. Nažalost, od tih projekata ništa nije bilo", napominje Ivan Dojčinović sa Fizičkog fakulteta u Beogradu.

Izmene zakona predviđaju i formiranje Odbora za etiku koji će proveravati kvalitet naučnih radova. Naučnici kažu da je javna tajna da neke njihove kolege plaćaju izdavačima takozvanih predatorskih časopisa, odnosno onima bez reputacije, za objavljivanje radova.

Jelena Jović ocenjuje da je kriminalno to što je novac koji istraživači daju tim stranim izdavačima budžetski novac. Na osnovu radova koji se tako objave, istraživači dobijaju poene pomoću kojih dobijaju nastavna zvanja i višu kategoriju na samom projektu i na kraju višu platu, objašnjava Jovićeva.

Česta praksa je i dopisivanje koautora na radove – kako bi se takođe došlo do višeg stepenika u karijeri. Nadležni najavljuju da će to biti sprečeno novim pravilnicima.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić najavljuje da sledeće nedelje izlazi Pravilnik o vrednovanju istraživača koji će u velikoj meri rešiti probleme prevelikog broja autora po radu.

"U Pravilniku se prvi put se uvažavaju specifičnosti oblasti i nema potrebe da istraživači iz društvenih oblasti ispunjavaju iste kriterijume kao iz prirodnih", navodi Verbić.

Za sledeću nedelju najavljuje se i novi pravilnik o naučnim časopisima. Očekuje se da ih, umesto 600, bude dvostruko manje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво