Читај ми!

Informatika na kembrički način

U Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, ova nedelja je posvećena informatici. Specifičnost predavanja i radionica, koje se održavaju prvi put, jeste u tome što ih drže studenti računarskih nauka Univerziteta Kembridž, bivši učenici ove gimnazije.

Pored matematičara i fizičara koji su već držali predavanja, bili su i informatičari. Interesovanje za kurs je bilo izuzetno veliko, pa su predavači morali da naprave drugi krug selekcije kandidata.

''Mi smo im zapravo zadali jedan standardni zadatak koji rešavamo na Kembridžu, to je bilo interesantno videti jer je to zadatak koji se može rešiti na veliki broj različitih načina, pa smo ocenjivali koliko dobro su se snalazili u nekim odvojenim elementima'', kaže Petar Veličković, student Koledža Triniti, Univerzitet Kembridž.

Andrej Ivašković, sa Triniti koledža, kaže da je dosta vremena uzela priprema predavanja. Smatra, međutim, da se takav trud i rad isplate. 

Predavanja pohađaju učenici i osnovne škole i gimazije, a dođe i poneki profesor.

''Najviše mi se do sada svidelo pravljenje 'Gejm boja', jer sam se i ranije bavila nekim takvim stvarima i jer sam želela da pravim neke takve stvari'', kaže Katarina Krivokuća, učenica osmog razreda osnovne škole pri Matematičkoj gimnaziji.

Luka Vukelić, učenik trećeg razreda gimnazije, kaže da je ovo već četvrti dan kako drže kurs. Ističe da je veoma zanimljivo i da će mu dosta koristiti i za dalja takmičenja i ovako.

Ono što đaci u stvari vide, kaže Miloš Stanojević koji je student prve godine Triniti koledža, jeste takmičarsko programiranj. "Želeli smo prosto da im približimo nešto iz stvarnog života, neke prave primere, što smo mi videli na prvoj godini", kaže Miloš.

Teme kojim se bave na kursu su zanimljive: veštačka inteligencija i igre, bioinformatički algoritmi, računarska bezbednost, uvod u digitalnu elektroniku.

''Mislim da je interesovanje veće za informatiku nego za matematiku i fiziku. Vidim da su i naši đaci prezadovoljni, a sa druge strane i naši bivši đaci koji su sada studenti ulažu sebe maksimalno, to su izuzetno kvalitetna predavanja'', ističe Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije u Beogradu.

U ovom trenutku na Kembridžu je 20 studenata iz Srbije, pa se u školi nadaju da će i oni držati predavanja u gimnaziji koju su pohađali i da će ovakve radionice postati tradicija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво