Bolji dani za kruševačku siročad

Četrdesetak volontera Udruženja "Deca siročad" u Kruševcu pruža emocionalnu i socijalnu podršku deci bez jednog ili oba roditelja, koja nisu smeštena u neki od domova.

Kada joj je pre četiri godine suprug preminuo od akutne leukemije, Dušica Ćatić ostala je sama sa četvoro dece. Iznenadna tragedija učinila je da spozna svu težinu života samohranih roditelja.

Nakon prvog, emocionalnog šoka, usledio je drugi, još jači: briga kako da sa 10.500 dinara prehrani četvoro dece.

"To je bio veoma težak period u kojem sam kucala na mnoga vrata državnih institucija, ali su sva ostala zatvorena", priseća se Dušica. "Srećom, pojavile su se humanitarne organizacije koje su nam u prvom momentu pomogle, na čemu sam im beskrajno zahvalna."

U toj pomoći, Dušica je prepoznala način i sistem koji se može primeniti i u drugim slučajevima, da se pomogne deci koja su se našla u sličnoj situaciji.

Sa nekoliko prijatelja, Dušica Ćatić je osnovala Udruženje "Deca siročad". U OŠ "Vladislav Savić Jan" u Parunovcu, koju pohađaju Marija i David, njena mlađa deca, još četrdeset petoro učenika nema jednog ili oba roditelja. Ta škola je, prva u Kruševcu, podržala osnivanje Udruženja.

Ljudi dobrog srca

Među četrdesetak volontera ima profesora, inženjera i lekara, radnika i studenata. Jedna od njih je i Slađana Petrović, profesorka razredne nastave škole u Parunovcu. Svi zajedno trude se da daju što veći doprinos radu Udruženja.

Pored svakodnevnog rada sa decom kojoj pomažu da lakše prebrode socijalno-psihološke probleme, članovi Udruženja "Deca siročad" organizovali su letnji kamp u Ribarskoj banji i izlet na Jastrebac. Uz pomoć donatora, pripremili su 47 paketa sa školskim priborom i početkom septembra podelili mališanima parunovačke škole.

"Naša škola maksimalno podržava ovu akciju, ali treba što više animirati ljude dobre volje da pomognu, kako bi ovakvih aktivnosti bilo još više ", smatra Radule Radević, direktor OŠ "Vladislav Savić Jan".

U Udruženju se nadaju da će biti dovoljno dobrotvora koji će pomoći da se mnogobrojni planovi Udruženja ostvare.

Već narednog leta očekuje se otvaranja Kreativnog centra i organizovanje desetodnevnog letnjeg kampa u Ribarskoj banji na kojem bi, pored mališana iz Kruševca, učestvovala i naša deca iz dijaspore.

To je važan korak ka uspostavljanju dugoročne saradnje sa Srbima iz Sidneja, Minhena i Beča koji su već izrazili želju da najdarovitijoj deci bez jednog ili oba roditelja stipendiraju školovanje u inostranstvu.

A koliko je takve dece u Kruševcu znaće se već dogodine kada volonteri Udruženja "Deca siročad" budu završili proces registracije i izrade socijalnih karata njihovih porodica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво