Saradnja univerziteta odbrane Kine i Srbije

Ministar odbrane Bratislav Gašić, koji boravi u Kini, posetio je Specijalnu brigadu 38. združenog korpusa kineske vojske i obišao Nacionalni univerzitet odbrane, gde je potpisan Memorandum o saradnji sa Univerzitetom odbrane u Beogradu.

Kineskoj strani ponuđeno je školovanje na osnovnim i poslediplomskim studijama u Vojnoj akademiji, generalštabno i komandnoštabno usavršavanje, specijalistički kursevi i drugi oblici usavršavanja, prenosi Tanjug.

Tokom posete Specijalnoj brigadi 38. združenog korpusa kineske vojske, Gašiću je prikazana osposobljenost te elitne brigade, prenelo je Ministarstvo odbrane Srbije na svom sajtu.

Gašić je juče, na početku posete Kini, razgovarao sa ministrom nacionalne odbrane Kine general-pukovnikom Čang Vanćiuenom o aktuelnim političko-bezbednosnim pitanjima.

Gašić i Čang zaključili su da su sveukupni odnosi dve zemlje veoma dobri i tradicionalno prijateljski, a potpisali su i Sporazum o vojnoj donaciji vrednoj 1,1 miliona dolara.

Gašić je zahvalio Ministarstvu odbrane Kine na donacijama u informatičkoj opremi i sanitetskim terenskim vozilima, kao i na pomoći posle majskih poplava u Srbiji.

Tokom susreta je istaknut značaj vojnoobrazovne saradnje dve zemlje, "a ministri odbrane razgovarali su i o daljem razvoju vojnoekonomske, vojnotehničke i vojnomedicinske saradnje".

Pre sastanka sa kineskim kolegom, ministar Gašić položio je venac na Spomenik narodnim herojima na Trgu Tjenanmen, navelo je MInistarstvo odrbane Srbije.

Tokom posete Kini, koja će trajati do 22. novembra, biće potpisani i Memorandumi o razumevanju i saradnji Ministarstva odbrane i kineske kompanije ZTE i o razumevanju između preduzeća "Jugoimport SDPR" i China Poly Group Corporation.

Gašić će se sastati i sa potpredsednikom Centralne vojne komisije generalom Fan Čanglongom i učestvovati u radu Foruma Sjangšan koji organizuje Ministarstvo nacionalne odbrane Kine, najavilo je ranije srpsko Ministarstvo odbrane.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво