Orden srpske zastave čuvaru Zejtinlika

Predsednik Komisije za odlikovanja Oliver Antić uručio je, u ime predsednika Srbije Tomislava Nikolića, orden srpske zastave drugog stepena Đorđu Mihailoviću, čuvaru srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu.

Reč je o odlikovanju za naročite zasluge u očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Srbije, kao i za razvijanje i učvršćivanje saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Grčke, prenosi Tanjug.

Antić je, prilikom uričivanja odlikovanja, rekao da je predsednik Srbije na 100. godišnjicu izbijanja Prvog svetskog rata odlikovao "visokim srpskim ordenom čoveka, koji i sam predstavlja simbol srpskog vojničkog večnog počivališta, junaka Velikog rata srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku".

"Đorđe Mihailović je i sam živi spomenik među zejtinličkim spomenicima...istorija i arhiva tog našeg svetilišta", rekao je Antić, poželevši čuvaru srpskog groblja da "živi još dugo godina".

Đorđe Mihailović se, vidno potresen, zahvalio na ukazanom poštovanju. "Jedno veliko hvala zato što se ne zaboravlja i što se pamti", rekao je Mihailović.

Svečanosti je prisustvovao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, koji boravi u dvodnevnoj poseti Grčkoj.

Vulin se danas sastao sa ministrom za Severnu Grčku i Trakiju, Jorgosom Orfanosom sa kojim se dogovorio da dve zemlje u najkraćem roku postignu sporazum o zaštiti srpskih vojnih memorijala u Grčkoj.

Vulin je rekao da je to još jedna potvrda tradicionalnog srpsko-grčkog prijateljstva i dokaz još boljih veza bratskih naroda, saopšteno je iz Ministarstva za rad.

Orfanos je, kako se navodi, istakao da Grčka snažno podržava evropski put Srbije i sa zadovoljstvom prati napredak naše zemlje, kao i da će učiniti sve kako bi Srbija što pre i zvanično postala članica EU.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара