Jukom protiv odluke Vrhovnog suda

Komitet pravnika za ljudska prava Jukom saopštio je da neće isplatiti odštetu direktoru RTS-a Aleksandru Tijaniću koja mu je dodeljena presudom Vrhovnog suda Srbije.

Komitet pravnika za ljudska prava Jukom najavio je danas da neće direktoru Radio-televizije Srbije Aleksandru Tijaniću isplatiti odštetu koja mu je dodeljena presudom Vrhovnog suda Srbije.

"U ime ljudskih prava i vladavine prava, Jukom objavljuje da neće postupiti po nalogu Vrhovnog suda Srbije i da će mu zbog toga račun biti blokiran", navodi se u saopštenju koje je potpisala predsednica Biljana Kovačević -Vučo.

Povinovanje ovakvoj odluci, dodaje se u saopštenju, bilo bi protivno svim principima za koje se Jukom kao organizacija branitelja ljudskih prava zalaže, "jer bi plaćanje Aleksandru Tijaniću predstavljalo reket pod pokroviteljstvom najviše sudske instance".

Plaćanje bi, ocenio je Jukom, predstavljalo nadoknadu za javno iznetu kritiku, bez saglasnosti kritikovanog, a na to se ne može pristati.

Ova presuda predstavlja presedan, jer ukida pravo na kritiku i slobodu izražavanja i samim tim predstavlja presedan, jer javne ličnosti oslobađa od odgovornosti svake vrste, zaključuje Jukom.

Kako je juče saopšteno iz advokatske kancelarije Tomanović, Vrhovni sud Srbije zabranio je Jukomu da dalje umnožava nove tiraže izdanja "Slučaj službenika Aleksandra Tijanića", naložio da uvod i izreku presude objavi u dnevnom listu "Politika" o svom trošku, kao i da Tijaniću na ime naknade štete zbog povrede moralnih prava isplati 200.000 dinara sa zakonskom kamatom.

Takođe, Vrhovni sud je odlučio i da se u odnosu na odlučivanje o isplati pripadajuće naknade Tijaniću, zbog povrede imovinskih prava, predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво