Читај ми!

Jezero Trešnja, zaboravljena oaza

Skriveno jezero pod Avalom, nekadašnje luksuzno izletište i kupalište, Trešnja je sada zapuštena oaza. U izletiše ništa nije uloženo 30 godina.

Beograd ima 13 jezera. Neka su i danas aktuelna, a neka zaboravljena. Na dvadeset petom kilometru od Beograda, avalskim putem stiže se u vikend naselje Trešnja. Tu se nailazi istoimeno jezero. 

Ekipa RTS-a posetila je vikend naselje Trešnja i jezero gde je zatekla dvojicu pecaroša. 

"Ja sam uhvatio jedan dan babušku koja je imala više od 20 kilograma. Šarana nema mnogo i izbegavam da pecam", kaže Negovan Božanić iz Male Ivanče.

"Pre su dolazili Rusi, hvatali su neke rakove u jezeru. Šteta što je zapušeno, kad bi se malo sredilo bilo bi bolje", kaže pecaroš Ljubiša Božanić iz Male Ivanče.

Trešnja je veštačko jezero koje je, kažu, izgrađeno posle rata kao rezervoar iz kog bi se uzimala voda u slučaju da požar zahvati šumu koja se prostire na 180 hektara.

Međutim, od prvog dana, jezero dužine 150 i širine 30 metara, postalo je omiljeno izletište i kupalište Beograđana, ali i stranaca.

Imalo je i 1982. godine zapaženu ulogu u antologijskoj sceni u filmu "Maratonci trče počasni krug".

Od vremena kada se Kristina brčkala, jezero je postalo pliće dva metra zbog mulja koje se u njemu taložilo. U blizini postoje i tri izvora vode, ali ih je teško naći.

Izletište gde su se u prošlosti odmarali najviši funkcioneri, sada održava samo jedan radnik "Srbijašuma". Oko jezera samo jedna kanta za smeće.

Nekada luksuz, danas ruševina. Hotel na obali jezera svedoči o dve činjenice. Jedna je da se nekada ozbiljno razmišljalo da to mesto postane turistička destinacija, druga da u to izletiše ništa nije uloženo 30 godina. 

Najbliža prodavnica - na čak dva kilometra od jezera. I meštani i vikendaši sećaju se lepših vremena.

"Nekada su se moja deca kupala, bilo je sređeno, a sada je dosta neuređeno i prljavo", kaže Marija Janković. Dragomir Mihajlović ne veruje da će se to obnoviti da bi bilo kao nekad.

Dok se neko ne seti da očisti jezero i sredi obalu, oni koji žele da pobegnu od grada i buke, uvek tu mogu da nađu bukvalno netaknutu prirodu.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара