Saveti za dobru zimnicu

Pripremanje zimnice traje uveliko. Rok trajanja zimnice, naznačen je na kupovnim pakovanjima i to je period u kojem bi bilo najbolje da se ona iskoristi. Ipak, po njegovom isteku ne znači da hrana nije zdrava.

Domaćice u Srbiji poslednjih nedelja imaju pune ruke posla, jer uveliko traje pripremanje zimnice. Najbolje bi bilo, kažu, kada bismo zimnicu pravili samo za jednu sezonu. Budući da je nemoguće tačno proceniti koliko ćemo potrošiti, obično neka tegla pretekne i za sledeću godinu. 

Bez dobre paprike, nema dobrog ajvara. Vladimir Rakašćanin iz "Fudlenda" kaže da su so i sirće posebno važni, jer sirće štiti ajvar i omogućuje mu da se održi.

"Stavlja se so, ulje, šećer i listići od zelena. Glavni začin ajvara je beli luk", kaže Vera Jovin, domaćica iz Zrenjanina.  

Svaka domaćica u Srbiji ima svoj recept za zimnicu, za koji misli da je najbolji. Sve, svakako ne možemo da vam ih prikažemo, ali zato možemo da vam kažemo koliko dugo i kako zaista može da se čuva ajvar, džem ili kuvani paradajz bez obzira da li ih sami pripremate ili ih kupujete.

Rok trajanja zimnice, naznačen je na kupovnim pakovanjima i to je period u kojem bi bilo najbolje da se ona iskoristi. Ipak, po njegovom isteku ne znači da hrana nije zdrava.

"Ukoliko smo vršili toplo punjenje i hermetičko zatvaranje i skladištili na hladnom, tamnom i prozračnom mestu onda zaista kažemo da je to trajna konzerva da može duži vremenskom periodu da se koristi", kaže Tanja Petrović sa Poljoprivrednog fakulteta.

Prema njenim rečima, nutritivna svojstva će biti najbolje sačuvana u toj jednoj sezono godini, a neće biti nikakav problem i nekoliko godina ukoliko prođe ako je na ispravan način pripremljeno.

Najsigurniji način da odredite da li su džem ili ajvar zdravi, jeste da obratite pažnju na njihovu boju, miris i ukus.

Domačica Vera ne preporučuje da ajvar stoji duže od dve godine, a džem od šljiva i kajsija može da stoji i tri godine. 

I poklopac na tegli može da upozori na neispravnost proizvoda. Vladimir Rakašćanin objašnjava da poklopac na proizvodu koji se pasterizuju, mora da bude u ulegnutom položaju.

"To je znak da je još uvek prisutan vakuum u ambalaži i da je taj proizvod bezbedan. Ako je poklopac u ravnom položaju znači da je došlo do povlačenja vazduha iz spoljašnje sredine i takav proizvod najverovatnije nije ispravan", kaže Rakašćanin.

Najveća greška domaćica može da bude pokušaj da spasu deo sadržaja iz tegle ukoliko se uhvati plesan na površini zimnice. One ne moraju, ali mogu da sadrže toksine, koji su štetni po zdravlje, prodiru do dna ambalaže, a ni ponovnim kuvanjem ne mogu da se unište.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 12. август 2025.
30° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом