Читај ми!

Zašto se plašimo GMO?

U Srbiji su uvoz i gajenje genetski modifikovanih organizama zabranjeni, ali postoji mogućnost da se pod pritiskom ta odluka promeni. Slobodan promet svom robom, pa i GMO uslov je za članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Nacija vrlo malo zna o takvoj hrani, što uvećava već prisutno nepoverenje, slažu se gosti emisije "Oko".

O genetski modifikovanim organizmima u Srbiji se nije mnogo govorilo, niti se o njima zna dovoljno, pa ne čudi što je javnost podeljena kada je reč o puštanju takve hrane u promet, kaže pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko

"Nema pouzdanog dokaza ni da su genetski modifikovani organizmi štetni, ni da nisu štetni po ljudsko zdravlje", tvrdi Milovanović i dodaje da je tema vrlo osetljiva i da se u svetu vode žestoki sukobi mišljenja između "Evropske unije, koja je restriktivna po pitanju genetski modifikovane hrane i Sjedinjenih Američkih Država, koje zagovaraju takvu proizvodnju."

"Zakon u Srbiji je restriktivan i on je čak i iznad zakona Evropske unije, jer on u potpunosti onemogućava uvoz i gajenje GMO", objašnjava Milovanović. "Genetski modifikovana hrana moći će da se nađe na domaćem tržištu, samo ako se zakon bude promenio i ako to resorno ministarstvo odobri."

Deo stručne javnosti protivi se promeni zakona. Pozivaju se na rezultate istraživanja u Francuskoj koja su trajala dve godine i koja pokazuju da "genetski modifikovana hrana izaziva degenerativne promene i sterilnost."

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić kaže da bi odobravanje gajenja takve hrane u Srbiji negativno uticalo na ekonomiju zemlje.

"Srbija bi morala da izdvaja 100 miliona evra samo za nabavku genetski modifikovanog semena kukuruza. A šta je sa ostalim kulturama? Što je to nama potrebno?", zaključuje profesor.

Suprotno tom mišljenju, dr Jovanka Miljuš Đukić iz Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu kaže da rezultati nisu dokazali da takva hrana nije štetna za upotrebu.

"Stručna javnost ne prihvata rezultate pomenutog istraživanja, jer je soj pacova koji je korišćen u istraživanju podložan tumoru, bez obzira na to čime se hrani, a i kontrolni uzorak koji nije hranjen genetski modifikovanim organizmima je mali", dodaje Miljuš Đukić.

Profesor Ševarlić kaže i da je, uprkos zabrani proizvodnje genetski modifikovane hrane, u Srbiji ove godine "pet hiljada hektara bilo zasejano genetski modifikovanom sojom."

U resornom ministarstvu tvrde da se uvoz hrane strogo kontroliše, ali ne negiraju da se GMO ipak ponegde može naći.

"Kada naša inspekcija pronađe neke parcele sa GMO, mi naređujemo uništavanje, ali da li se i mimo toga na tržištu genetski modifikovane biljke nađu? Moguće je", objašnjava Milovanović.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 26. мај 2025.
10° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом