Читај ми!

Paviljon Veljković vraćen vlasnicima

Beogradski Paviljon Veljković poznat kao Centar za kulturnu dekontaminaciju, vraćen je vlasnicima. Time se broj objekata iz restitucije uvećao za još jedan. Kada je oduzeta, zgradu su koristili mnogi umetnici kao atelje, a zatim je pretvorena u poslovni prostor.

Posle više od 65 godina, beogradski Paviljon Veljković, poslednjih godina poznat kao Centar za kulturnu dekontaminaciju, vraćen je vlasniku. Time se broj objekata vraćenih u postupku restitucije uvećao za jedan, koji predstavlja kulturno-istorijsko dobro. Agenciji za restituciju do sada je podneto 7.000 zahteva.

Museo Veljković, kako su ga nekada zvali, namenski je građen u sklopu porodične kuće kako bi u njemu bila izložena privatna kolekcija umetničkih dela Vojislava Veljkovića, tvorca jugoslovenskog dinara i ministra u Vladi Kralja Aleksandra Obrenovića.

Vlasnica Katarina Veljković kaže da je posle smrti Voje Veljkovića 1931. godine, njen deda Jovan sazidao ovaj paviljon uz pomoć arhitekte Đokića da bi tu smestio kolekciju svog brata Voje u kojoj je bilo više od 200 slika i raznih skulptura odlivaka Mikelanđelovih dela.

Kada je oduzeta, zgradu su koristili mnogi umetnici kao atelje, zatim je pretvorena u poslovni prostor, u kome se skladištila koža i obuća. Do 1995. godine, kada se uselio Centar za kulturnu dekontaminiciju, paviljon je bio prazan i zapušten, kažu potomci.

"On je nacionalizovan 1958. godine, ali mi nismo imali pristup jer je tu bio Moša Pijade i druge ličnosti koje su tu dolazile da rade. Ono što je bilo tamo skoro sve je nestalo", rekao je Bogdan Veljković, vlasnik.

Porodična kuća, pomoćna zgrada i paviljon pod zaštitom su države kao spomenici kulture od posebnog značaja. Zakon o restituciji predviđa da se i takvi objekti mogu vratiti vlasnicima.

Mile Antić iz Mreže za restituciju podseća da je cela Knez Mihajlova pod izuzetnom zaštitom. Međutim, nije bilo razloga da se u međuvremenu i stanovi otkupljuju, pa čak i neki poslovni prostori nezakonito uzurpiraju, pa zašto bi onda bio problem, kako kaže, da se i vrate u restituciji.

Veljkovići su većinski vlasnici pivare, današnjeg BIP-a i starog Mlina, zgrade pored BIGZ-a. Potražuju i zgradu u kojoj se nalazi ambasada Turske, jer je to nekada bila njihova porodična banka. Istoj porodici pripadao je hotel "Srpski kralj", koji se nalazio na mestu restorana "Park" kod Kalemegdana, a koji je porušen u aprilskom bombardovanju 1941. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара