Читај ми!

Nikolić pomilovao Šaša

Novinar Laslo Šaš pušten iz zatvora u Subotici pošto ga je pomilovao predsednik Tomislav Nikolić. Neprimereno je da Laslo Šaš služi kaznu zatvora od 150 dana samo zato što je izneo svoje mišljenje, ocenio predsednik Nikolić.

Predsednik Tomislav Nikolić potpisao je odluku o pomilovanju novinara Lasla Šaša. Laslo Šaš je danas u 14 časova pušten iz Okružnog zatvora u Subotici.

Predsednik Srbije saopštio je da je predlog o pomilovanju Šaša potpisao u uverenju da je pravo na slobodu mišljenja jedno od osnovnih civilizacijskih tekovina i da je zato neprimereno da Šaš služi kaznu zatvora od 150 dana samo zato što je izneo svoje mišljenje, što je, takođe, protivno svim evropskim standardima i međunarodnim konvencijama.

Šaša su ispred zgrade zatvora dočekali kolege novinari, a on je rekao da se oseća dobro i uputio reči zahvalnosti svojim kolegama na podršci.

"Jako sam srećan, osećam se dobro, kao da sam se ponovo rodio. Hvala kolegama novinarima koji su me podržali i bili na mojoj strani. Da nisu napravili veliku buku ne bi od ovoga bilo ništa, a ja bih ostao u zatvoru do 16. decembra", rekao je Šaš.

Odluku Nikolića o pomilovanju pozdravilo je Udruženje novinara Srbije koje je u saopštenju zahvalilo svima koji su pomogli da Laslo Šaš bude na slobodi.

UNS je ocenio da je pomilovanjem sloboda informisanja odnela veliku pobedu nad pogrešnim tumačenjem zakona i evropskih standarda u pravosuđu.

Šaš je izdržavao kaznu od 150 dana zatvora zbog uvrede ultradesničarskog mađarskog ekstremiste, vođe organizacije "64 županije" Lasla Trockaja.

On je osuđen 4. februara 2011. godine, pošto je u rubrici "Pisma čitalaca" u dnevnom listu Mađar so aprila 2007. godine, kako je sud ocenio, uvredio vođu mađarskog desničarskog ekstremističkog pokreta "64 županije" Lasla Trockaja.

Sud mu je naložio novčanu kaznu od 150.000 dinara, a pošto nije imao novca da plati kaznu, Šaš se sam prijavio na izdržavanje zatvorske kazne od 150 dana u Okružnom zatvoru u Subotici.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво