Читај ми!

Srpsko zdravstvo (ni)je najgore

Posle izveštaja da je srpsko zdravstvo najgore u kategoriji 35 zemalja koja Srbiju svrstava na 50. mesto od 134 zdrvstvena sistema u svetu.

Dok izveštaj holandske organizacije "Helt Pauerhaus" o stanju zdravstva Srbiju stavlja na poslednje od 35 mesta u Evropi, pojavljuju se i drugačiji podaci u izveštaju Ekonomskog foruma u Davosu gde je po kvalitetu zdravstvenih usluga Srbija je na 50. od 134 mesta u svetu.

Upoređujući sistem bodovanja, prema kojem je srpsko zdravstvo na dnu liste, sa poenima na Evroviziji, akademik doktor Miodrag Ostojić ističe da nismo zaslužili poslednje mesto i da taj izveštaj treba uzeti sa rezervom.

Miodrag Ostojić iz Kliničkog centra Srbije kaže da naše Ministarstvo zdravlja ne zna ko je ikada bio uključen u slanje podataka o srpskom zdravstvu holandskoj organizaciji.

"Na pitanje Bjornbergu da kaže ko je poslao podatke iz Ministarstva zdravlja oni kažu da štite izvore i da veruju da se ništa tome ko je podatke poslao ne bi dogodilo. Ali imaju i presedane, ali nisu želeli da otkriju, a nisu otkrili ni izvore od strane udruženja bolesnika", kaže Ostojić.

Tražeći odgovor na pitanje kakvo je stanje u zdravstvu, učesnici debate ukazivali su na nedostatke.

"Vi za vaše osiguranje ne možete da se lečite kod lekara koga vi hoćete, znači ne možete da dođete do privatnog doktora o trošku državnog osiguranja. To je direktno kršenje mojih prava, odnosno prava građana Srbije", ističe kardiolog dr Višeslav Hadži Tanović.

"Na osnovu sistemakih zakona, mi smo u Srbiji formirali crno tržište zdravstvenih usluga, i to regionalnog karaktera koje služi za koruptivnu spregu bogaćenja određenog kruga ljudi", poručio je Miroslav Petrović iz Udruženja "Pravo na zdravlje".

"Stopa opšteg mortaliteta iznosi 14,2 promila, što je na nivou afričkih zemalja. Šta to znači? U toj stopi opšteg mortaliteta su kardiovaskularne bolesti zastupljene sa 55 odsto, maligne sa 20, i to odmah pokazuje kvalitet zdravstvenog sistema", kaže dr Draško Karađinović iz Udruženja "Doktori protiv korupcije".

"Sve dok niko ne odgovara, sve dok se mi ponašamo prema zdravstvu kao vladaocu života i smrti umesto kao nekom koga plaćamo i ko mora stručno da radi svoj posao, sve dok se političke partije mešaju u postavljanje kadrova i brane svoje kardrove od pacijenata kao da pacijenti nisu glasači, mi nećemo imati efikasan sistem", poručuje zaštitnik građana Saša Janković.

Na neuplaćivanje doprinosa Fondu za zdravstveno osiguranje i dugove zdravstvenih ustanova od oko 300 miliona evra, podsetio je resorni ministar. Iako, kaže, svaki izveštaj treba imati u vidu, smatra i da kritike treba proveravati.

"Nisam zadovoljan stanjem u zdravstvenom sistemu, ali svi problemi u sistemu i nedostatak pravne regulative, finansijske discipline i nedostatak utvrđivanja odgovornosti svega što se radilo u prethodnom periodu jeste nešto što opterećuje zdravstveni sistem i danas", ističe ministar zdravlja Zoran Stanković.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво