Читај ми!

Evropljanin koji nas je voleo

Zadužbina i legat sa imenom Arčibalda Rajsa, koji će stipendirati mlade kriminologe iz Evrope, osnovani su sa ciljem da povežu sve ljude koji se bave životom i delom istaknutog velikana, rečeno na svečanoj akademiji u Beogradu.

Svečana akademija "Arčibald Rajs, Evropljanin koji nas je voleo", održana je u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, u organizaciji Centara za strateške projekte, ambasade Švajcarske i Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

O čoveku koji je golgotu Prvog svetskog rata odlučio da provede u Srbiji i da sa srpskom vojskom prođe Albaniju i Solunski front, govorili su Dragoslav Bokan, ambasador Švajcarske u Srbiji Ervin Hofer, episkop Jegarski Porfirije, Miloljub Albijanić i Vladimir Božović.

Prema rečima Božovića, planirano je osnivanje legata, zadužbine i nagrade s Rajsovim imenom.

"Osnivanje zadužbine i legata sa imenom Arčibalda Rajsa, koji će stipendirati mlade kriminologe iz Evrope, ima za cilj da poveže sve ljude koji se bave životom i delom ovog istaknutog velikana", rekao je Božović.

Početkom Prvog svetskog rata Rajs je dobio poziv Vlade Srbije da kao predstavnik švajcarske vlade i neutralni posmatrač istraži zločine austrougarske vojske počinjene nad Srbima u Mačvi i Podrinju.

Sa srpskom vojskom i narodom prešao je albanske planine i učestvovao u proboju Solunskog fronta.

Posle rata je pomagao u osavremenjavanju srpske policije, smeštao je siročad iz Srbije u švajcarska prihvatilišta i koristio poznanstva daevropsku javnost informiše o strahotama koje su zadesile srpski narod.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво