Читај ми!

Bajden proglašen pobednikom izbora

Džo Bajden postaće 46. američki predsednik, navodi se u projekcijama Si-En-Ena. Prema pisanju vodećih američkih medija, Džozef Bajden ima 279 elektorskih glasova od neophodnih 270, dok njegov protivkandidat Donald Tramp ima 214. Evropski i svetski zvaničnici čestitali su Bajdenu i Kamali Haris. Na ulicama SAD se slavi. Međutim, Tramp je saopštio da Bajden, bez dokaza, žuri da se lažno predstavi kao pobednik i da su izbori daleko od gotovih.

Televizijska mreža Si-En-En navodi u projekcijama da će Džo Bajden postati 46. predsednik SAD. Objavljeno je da je Bajden pobedio u Pensilvaniji i da je sa 20 elektorskih glasova koji mu pripadaju prešao prag od potrebnih 270.

Potom, objavljena je pobeda Bajdena i u Nevadi, koja nosi šest elektorskih glasova. Veliki su izgledi da će Bajden pobediti i u Arizoni i Džordžiji.

Prema pisanju vodećih američkih medija, Džozef Bajden ima 279 elektorskih glasova, dok njegov protivkandidat Donald Tramp ima 214.

"Ameriko, čast mi je što ste me izabrali da vodim našu sjajnu zemlju. Pred nama je težak posao, ali obećavam vam da ću biti predsednik svih Amerikanaca – bez obzira na to da li ste glasali za mene ili niste. Održaću veru koju ste mi podarili", napisao je Bajden na Tviteru.  

Kamala Haris, koja će biti potpredsednica SAD, izjavila je da su ti izbori mnogo više od Džoa Bajdena i nje same.

"To su izbori za dušu Amerike i naše spremnosti da se za nju borimo. Mnogo je posla pred nama. Počnimo", poručila je Harisova na Tviteru.

Međutim, kandidat republikanaca Donald Tramp saopštio je da  Bajden, bez dokaza, žuri da se lažno predstavi kao pobednik i da su izbori daleko od gotovih.

Tramp se prethodno oglasio na Tviteru tvrdnjom da je "ubedljivi pobednik izbora".

Pre nego što je postao kandidat za predsednika Demokratske stranke, Bajden je bio potpredsednik u mandatu Baraka Obame. Takođe je senator sa najdužim stažom u Delaveru.

Tokom svoje kampanje, Bajden je tvrdio da se ovim izborima bori za "dušu nacije" obećavši da će nastojati da "izleči zemlju koja je bila razorena Trampovim mandatom".

четвртак, 20. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије