Читај ми!

Vulin: Što pre održati izbore u Mitrovici

I dalje je neizvesno kada će biti održani novi izbori za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice, kaže ministar zadužen za Kosmet Aleksandar Vulin. Ministar ističe da je važno da se izborni proces što pre završi, kako bi ZSO mogla da nastavi rad na svom formiranju u punom kapacitetu. Najavljuje pomoć prosvetnom sistemu na KiM.

Ministar bez portfelja zadužen za KiM Aleksandar Vulin rekao je da će novi izbori za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice svakako biti održani, ali nije mogao da precizira datum.

Vulin je naglasio da je važno da se izborni proces što pre završi kako bi Zajednica srpskih opština mogla da nastavi rad na svom formiranju u punom kapacitetu.

Na pitanje novinara kog kandidata će Beograd podržati na predstojećim izborima, Vulin je rekao da ne želi da se meša u odluke Građanske inicijative "Srpska", čijeg je kandidata Vlada Srbije podržala i na nedavno održanim izborima.

"Srbi na Kosovu i Metohiji su politički zreli i to su dokazali na ovim izborima, tako da nema razloga da budem taj koji o tome odlučuje. Oni će odabrati onoga kome najviše veruju", rekao je Vulin.

Osvrćući se na mogućnost i najave da bi u Srbiji uskoro mogli biti održani prevremeni parlamentarni izbori, Vulin je rekao da je nesporno da će Srbi na KiM moći da glasaju na tim izborima ako ih predsednik Republike Tomislav Nikolić raspiše.

Vulin, koji je i lider Pokreta socijalista, upitan da prokomentariše najave medija da će Nikolić 29. januara raspisati vanredne parlamentarne izbore, rekao je da je ta stranka lojalan koalicioni partner Srpske napredne stranke i da će se ponašati u skladu sa tim.

Pomoć prosvetnom sistemu na KiM

Vulin je zajedno sa ministrom pravde i državne uprave Nikolom Selakovićem razgovarao sa načelnicima upravnih okruga u Srbiji o merama koje mogu doprineti poboljšanju u oblasti prosvete na Kosovu i Metohiji.

Nakon sastanka, Vulin je izjavio da je dogovoreno da se u narednih desetak dana izađe sa konkretnim planovima kako da ta pomoć bude realizovana, a uslovi za obrazovanje na KiM budu do kraja godine podignuti na nivo koji postoji u centralnoj Srbiji.

"Dogovorili smo se da obezbedimo što veći broj stipendija za studente Prištinskog univerziteta izmeštenog u Kosovsku Mitrovicu, da škole i obdaništa budu renovirani, da pokušamo da obezbedimo da svaka školska institucija na KiM ima jedan besplatan topli obrok dnevno", rekao je Vulin.

Nada se i da će uskoro u Gračanici biti izgrađen srednjoškolski centar i da je u toku pronalaženje placa za tu namenu.

Sanacija oko 40 osnovnih i srednjih škola i osam vrtića na Kosovu hitno je potrebna.  

Ministar Selaković je istakao da deca i mladi koji se na Kosovu i Metohiji školuju po našem školskom sistemu moraju da imaju adekvatne uslove i sredstva.

"Kada pogledate žalosne slike prosvetnih ustanova na KiM, doći ćete do zaključka da i u Vojvodini i centralnoj Srbiji škole nisu u zavidnijem stanju nego na KiM, ali razlika je to što je većina seoskih škola u centralnoj Srbiji prazna - nema dece. Na KiM samo jedna od navedenih škola ima manje od stotinu dece, a neretke su one koje imaju više od 200 ili 300 učenika", rekao je Selaković.

Objasnio je da je sastanak s načelnicima upravnih okruga samo prvi u nizu susreta koji bi trebalo da doprinesu snaženju tog srednjeg nivoa vlasti u Srbiji.

Selaković je istakao da će u budućnosti upravni okruzi imati značajniju i vidljiviju ulogu i da načelnici okruga neće biti puki partijski činovnici, već državni službenici i funkcioneri koji će biti kopča između lokalnih samouprava i Vlade. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару