Читај ми!

Tomislav Nikolić predsednik Srbije

Tomislav Nikolić položio zakletvu i počeo svoj petogodišnji mandat na mestu predsednika Srbije. Ukoliko se budete borili za ljude, ja ću da vam pomažem koliko mi to Ustav omogućava i neću da prestanem sa borbom dok Srbija ne postane pravna i prava demokratska država, poručio je predsednik Srbije.

14.26 – Završena posebna sednica Skupštine. 

14.17 – Polaganjem zakletve Tomislav Nikolić stupio na dužnost predsednika Srbije.

14.10 – Počela posebna sednica Skupštine.

Na posebnoj sednici Skupštine, Tomislav Nikolić položio je  danas zakletvu i počeo petogodišnji mandat na mestu predsednika Srbije. Nikolić je, posle polaganja zakletve, poručio da želi Srbiju ujedinjenu u boljem životu, oslobođenu od straha od sutrašnjice i kao ravnopravnog člana EU, ali koja se nikada neće odreći suvereniteta nad Kosovom i Metohijom.

Tekst zakletve glasi:

"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

Nakon toga intonirana je državna himna "Bože pravde".

Predsedavajući Skupštine Srbije Zaharije Trnavčević je u svoje i u ime poslanika čestitao Nikoliću stupanje na dužnost predsednika Srbije.

U obraćanju posle polaganja zakletve, Nikolić je zahvalio građanima koji su ga izabrali i poručio da će se boriti za Srbiju koja će biti ravnopravni član EU i koja se nikada neće odreći suvereniteta i teritorijalnog integriteta nad Kosovom i Metohijom.

On je rekao da želi bolju i drugačiju Srbiju, ujedinjenu u borbi za bolji život i oslobođenu od straha od sutrašnjice i poželeo svima sreću u radu.

Nikolić je upozorio da je Srbija zemlja koju razara kriza, a da su nezaposlenost i siromaštvo posledica neznalački sprovedene privatizacije. Kako je istakao, zbog kriminala i korupcije građani su izgubili poverenje u institucije.

Prema njegovim rečima, problemi su i zapostavljanje i napuštanje sela i pritisak na gradove, stavljanje medija pod kontrolu političkih stranaka, a posledica toga je progon onih građana koji su označeni kao politički protivnici.

"Želim drugačiju Srbiju. Ukoliko se budete borili za ljude, ja ću da vam pomažem koliko mi to Ustav omogućava. Često sam bio žrtva nepravde i neću da prestanem borbu dok Srbija ne postane pravna i pravična demokratska država", poručio je predsednik Srbije.

Nikolić je u parlament stigao oko 14 časova, u pratnji supruge Dragice, sinova, snaha i unuka. 

Posebnoj sednici prisustvovali su i predsednički kandidati na proteklim izborima, među kojima su lideri DS-a Boris Tadić, pokreta "Preokret" Čedomir Jovanović, DSS-a Vojislav Koštunica, kao i predsednički kandidati URS-a Zoran Stanković, Pokreta radnika i seljaka Zoran Dragišić i Socijaldemokratskog saveza Danica Grujičić.

Posebnoj sednici prisustvovao je i patrijarh srpski Irinej, kao i predstavnici drugih verskih zajednica u Srbiji, ambasadori Rusije, Amerike, Nemačke, Hrvatske, šef delegacije  EU u Srbiji Vensan Dežer, predstavnici regulatornih tela, vojno-bezbednosni, pravosudni organi i vrh policije.

Predsednik Nikolić je nakon ceremonije polaganja zakletve otišao na Andrićev venec u zgradu Predsedništva.

Posle prijema u njegovu čast u holu Doma Narodne Sakupštine, među poslednjima je i napustio to zdanje.

Predsednik je po izlasku dočekan aplauzima građana koji su došli da pozdrave njegovo stupanje na dužnost. Nikolić je u pratnji saradnika i pristalica prošetao Pionirskim parkom do zgrade na Andrićevom vencu.

Jedna od dužnosti predsednika Republike, kako piše u Ustavu Srbije, jeste da predloži mandatara za sastav buduće vlade.

Mandatar do ponedeljka

Novi šef države Tomislav Nikolić rekao je da se nada da će Srbija do ponedeljka imati mandatara za sastav nove Vlade, jer je "jasno da nema vremena za čekanje".

"Nadam se da će pregovori koje od 6. maja vode Demokratska stranka i koalicija oko Socijalističke partije Srbije uroditi plodom", rekao je Nikolić novinarima u Skupštini Srbije po polaganju zakletve.

Predsednik je naveo da će, ako do ponedeljka ne bude mandatara, nastaviti da "pritiska" političke stranke i da organizuje konsultacije sa izbornim listama koje su ušle u parlament.

Odgovarajući na pitanja novinara o kohabitaciji, Nikolić je rekao da je gora kohabitacija bila između Borisa Tadića i Vojislava Koštunice nego između Zorana Đinđića i Vojislava Koštunice.

Predsednik je najavio da će u ponedeljak političkim strankama ponuditi da se saglase o rešavanju pitanja Kosova.

On je rekao da razgovori Beograda i Prištine mogu odmah da budu nastavljeni, a da će on sva saznanja o eventualnim uslovljavanjima Brisela podeliti sa građanima Srbije.

"To što će da se desi na Kosovu nije u rukama jedne političke stranke, već u rukama svih građana Srbije i o tome će oni svakako, šta god mi odlučili, morati da reše na referendumu. Postoje indicije da će Evropa ubrzavati proces odlučivanja o pregovorima", rekao je  predsednik.  

Nikolić je naveo da više nema političke suparnike jer je, kako je naveo, predsednik svih građana Srbije.

Novi šef države poručio je da će Srbija imati dobar odnos sa svim susedima, kao i da će na inauguraciju 11. juna pozvati predsednike država, i to ne samo iz regiona.

On je naglasio da je važno da nakon njegovog izbora za novog predsednika države niko nije ćutao, ni Istok ni Zapad, ni Sever ni Jug, već da su se svi oglasili i čestitali mu.