Читај ми!

Trocifren broj novoobolelih, vakcinacijom protiv četvrtog talasa

Broj obolelih od kovida raste, što ukazuje na početak četvrtog talasa pandemije, upozoravaju stručnjaci. Jedini način da imamo mirniju jesen je ubrzana vakcinacija.

Министар одбране Небојша Стефановић, обилазећи радове на изградњи нове ковид болнице у Новом Саду, захвалио се радницима што се потрудили да рок за изградњу, 1. септембар, буде испоштован, саопштило је Министарство одбране.

"Заиста је импресивно све ово што можемо да видимо овде. Када разговарате са људима кажу да ниче као из воде и заиста је тако. Градња је почела током маја, а сада се већ изводе гипсарски радови у одређеном делу објеката. Заиста све веома брзо напредује и ови људи су се потрудили да рок који смо задали, а то је 1. септембар буде испоштован и да болница до тада буде стављена у пуну функцију", рекао је Стефановић.

Ниш, двојица држављана Индије позитивна на коронавирус

Двојица држављана Индије који бораве у Нишу позитивна су на коронавирус, потврђено је РТС-у у нишком Дому здравља чије су екипе обавиле тестирање.

Незванично сазнајемо да су узорци послати у неку од референтних установа у земљи како би се утврдило о ком соју коронавируса је реч.

Од њих 15 који бораве у хотелу у насељу Брзи Брод у Нишу позитивно је двоје Индијаца, а претходних дана Дом здравља је тестирао 173, такође на лични захтев, држављана Индије који су боравили у хотелу у граду и сви су били негативни, наводе у Дому здравља у Нишу.

Такође, незванично сазнајемо, да су позитивни држављани Индије уз полицијски надзор изоловани у собама у хотелу у ком бораве.

У ковид објектима којима управља Уневерзитетски клинички центар у Нишу, пре свега у болници у Крушевцу, нема хоспитализованих држављана Индије.

Из Института за јавно здравље у Нишу нисмо добили потврду колико држављана Индије тренутно борави у Нишу, али се незванично процењује да их је 350.

Два новозаражена у Пчињском округу, на болничком лечењу два оболела

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, у дану за нама на ковид 19 тестирана су 193 узорка из Пчињског округа. Од тог броја два су позитивна на коронавирус. Новооболели пацијенти су из Врања и Прешева.

У ковид болници Здраственог центра Врање хоспитализована су два пацијента позитивна на коронавирус, имају бронхопнеумонију и прикључена су на кисеоник. Пријема и отпуста није било.

У току недеље једно дете је имало позиван тест на ковид 19, са блажом клиничком сликом упућено је на кућно лечење, уз прописану терапију, саопштава Здравствени центар.

У среду је на пункту у Спортској хали дато 193 вакцина, од тога 102 држављанима Северне Македоније. Вакцинисана су 42 Врањанца првом дозом и 49 другом дозом.

Док попушта мера, Аустрија истовремено разматра да их опет пооштри

У Аустрији су од данас попуштене епидемиолошке мере, али, због раста броја новозаражених услед ширења делта соја коронавируса, земља већ разматра нова пооштравања.

На основу одлуке аустријске владе скидају се маске у осам од девет покрајина. У Бечу маске морају и даље да се носе у свим затвореним просторима, што значи и у свим радњама, као и поново у биоскопима и позориштима.

Маске остају обавезне у свим покрајинама у јавном превозу и болницама.

У дискотеке и клуобове "где се гости више мешају" могу да уђу само гости који имају или сертификат о вакцинацији, или негативан пи-си-ар тест.

За разлику од осталих угоститељских објеката, они са потврдом о прележаном ковиду неће бити пуштани без негативног пи-си-ар теста.

Услед попуштања мера пада ограничење броја гостију у ноћној гастрономији, која сада може поново да ради пуним капацитетом, али остаје на снази обавеза регистрације сваког госта.

Аустријске власти, додатном уредбом, прецизирале су да за "шаторске феште" ово правило не важи, већ да се примењује правило поседовања сертификата о вакцинацији, негативан тест или потврда о прележаној инфекцији.

Иако је нова уредба ступила на снагу, очекује се ново пооштравање мера, барем када је реч о повратницима са одмора.

Министарство здравља, због великог броја новозаражених међу повратницима са одмора, захтева да се уведе обавеза пи-си-ар тестирања свих који се враћају из иностранства.

Према статистичким подацима Агенције за здравље и безбедност исхране (АГЕС) једну трећину новозаражених чине повратници са одмора у иностранству.

Троцифрени број новозаражених од коронавируса У Србији опомиње да би у наредним недељама он могао да буде и четвороцифрен, уколико не будемо поштовали мере, рекао је за РТС директор канцеларије СЗО Маријан Ивануша.

Делта сој се брже шири посебно међу младима али то није, како каже Ивануша, зато што су подложнији делта соју већ су у мањој мери вакцинисани.

"Вирус не бира млађе или старије већ оне који немају заштиту", нагласио је Ивануша.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон каже за РТС да је већ почело пуњење болница, и да не можемо дочекати "четвороцифрене бројеве са истим мерама које имамо сада". Истиче да је етички потпуно неприхватљиво да здравствени радник не буде вакцинисан у оваквој ситуацији.

Висока ефикасност "Фајзера" и "Астра-Зенеке" против делта соја

Две дозе вакцине "Фајзер" или "Астра-Зенека" готово су подједнако ефикасне против високо преносиве делта варијанте коронавируса као и против ранијег доминантног соја алфа, показују резултати данас објављене студије.

Званичници тврде да су ове вакцине високо ефикасне против делта варијанте која је сада доминантна у целом свету, мада упозоравају да једна доза вакцине није довољна за висок степен заштите од инфекције, преноси Ројтерс.

Студија открива и да су две дозе "Фајзерове" вакцине 88 одсто ефикасне у спречавању симптоматског обољевања од делта соја, у поређењу са 93,7 одсто ефикасности за алфа варијанту вируса.

Две дозе вакцине "Астра-Зенека" су, како се наводи, 67 одсто ефикасне против делта верзије, у односу на 60 одсто како се раније мислило и 74,5 одсто ефикасне против алфа соја коронавируса, у поређењу са првобитном проценом о 66 одсто ефикасности.

"Само су умерене разлике у ефикасности вакцине забележене код делта варијанте у поређењу са алфа варијантом након две примљене дозе вакцине", наводи се у енглеској студији.

Нико никог неће натерати да прими трећу дозу вакцине, али ће се изаћи с препорукама ко би требао да је прими, поручио је проф. др Душан Попадић, имунолог.

Што се тиче мешања вакцина, Попадић сматра да то не може да шкоди пацијенту.

Указао је да је и поред вакцинације неопходно да се носи маска зато што, како је објаснио, "не знамо на кога ћемо налетети, односно не знамо коју ћемо дозу вируса примити у сусрету с тим особама".

Ukupan broj registrovanih slučajeva u Srbiji je 719.234‬, dok je od posledica koronavirusa od početka pandemije preminulo 7.092 osobe.

Poslednjih dana broj novoobolelih od koronavirusa u Srbiji raste. 

Sve je više polemika u javnosti da li će biti neophodna i treća doza vakcine. Imunolog Dušan Popadić kaže za RTS da niko nikog neće naterati da primi treću dozu vakcine ali da će se izaći s preporukama ko bi trebalo da je primi.

Što se tiče mešanja vakcina, Popadić smatra da to ne može da škodi pacijentu. Ukazao je da je i pored vakcinacije neophodno da se nosi maska zato što, kako je objasnio "ne znamo na koga ćemo naleteti, odnosno ne znamo koju ćemo dozu virusa primiti u susretu s tim osobama".

Nova studija u časopisu Lanset, objavljuje zabrinjavajuće podatke – oko milion i po dece u svetu izgubilo je jednog roditelja ili staratelja u pandemiji kovida 19 od marta 2020. do aprila ove godine.

Više od milion dece izgubilo je jednog ili oba roditelja tokom prvih 14 meseci pandemije, a još pola miliona izgubilo je staratelja, procenjuje se u studiji.

Vlasti u Srbiji najavile su još jedan pokušaj motivacije za one koji ne žele da se vakcinišu protiv korone – lutriju.

Sličan model imale su i neke evropske države i SAD. Poklanjaju se razne stvari – od novca, preko automobila, trotineta, pa do životinja. I dok jedni nagrađuju, drugi nevakcinisanima uvode ograničenja.

Prema pisanju beogradskih medija, glavna premija će navodno biti stan u Beogradu, biće dodeljeno i više automobila "fijat 500L", kao i još vrednih nagrada u vidu turističkih vaučera i popusta u trgovinskim radnjama.

субота, 02. март 2024.
° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво