Читај ми!

Kaić podneo krivičnu prijavu protiv Vesne Rakić Vodinelić

Publicista Ištvan Kaić podneo je krivičnu prijavu protiv Vesne Rakić Vodinelić zbog "pozivanja na nasilnu promenu" Ustava, jer je na sajtu "Peščanik" navela da je "politički (sa odobravanjem)" pročitala intervju reditelja Kokana Mladenovića sa naslovom "Ovoliko zlo mora biti ugušeno u krvi, devedesete su došle na naplatu".

"Ovim izrazom autorka je podvukla da se politički slaže i odobrava stavove koje je u pomenutom tekstu izneo Mladenović", naveo je Kaić u krivičnoj prijavi, preneo je Tanjug.

On je dodao i da se u tekstu Rakić Vodinelić nalaze i navodi koji su predmet krivične prijave predsednika Nezavisnog sindikata kulture i umetnosti Zorana Đuričića protiv Mladenovića.

"Budući da je izričito navela da politički odobrava ono što je u intervjuu izneo Mladenović, kao i da je svesna da su ove reči već predmet jedne krivične prijave, neupitno je da se autorka slaže sa navedenim rečenicama", naveo je Kaić.

Kako je rekao "kontekst u sklopu kojeg Mladenović iznosi citirane navode odnosi se na aktuelnu vlast, tj. na tada visoke funkcionere SPS i SRS, a danas SPS i SNS - dakle, vladajuće koalicije".

Kaić ukazuje i da "Mladenović navodi da se 'krv približava', što može da se protumači na dva načina: ili će građani 'ugušiti u krvi' aktuelnu vlast, tj. pobrojana lica, odnosno ubiti predsednika i potpredsednika Vlade, i predsednika države".

On kaže i da se to može protumačiti "i obrnuto - aktuelna vlast će 'ugušiti u krvi' građane koji se toj vlasti budu suprotstavili na ulici, u nekoj revoluciji koja se upoređuje sa 5. oktobrom i izjednačava sa njegovim nasilnim dovršenjem".

Prema njegovim rečima "takvi borci za ljudska prava ne razlikuju se previše od pripadnika fašističkih grupa kao šsto su Obraz, Naši, 1389 i sličnih; štaviše ta dva fronta ponovo su se, baš kao i pre više od deset godina, složila da imaju zajedničkog neprijatelja".

Kaić je pozvao tužilaštvo i da ispita odgovornost urednica sajta "Peščanik", Svetlane Lukić i Svetlane Vuković, u objavljivanju teksta i ustanovi u kojoj meri se krivica autorke prenosi i na njih i smatra da je "veoma zabrinjavajuća činjenica" to što je Rakić Vodinelić predsednica Saveta Nove stranke, čiji je lider Zoran Živković, nekadašnji bliski saradnik ubijenog premijera Zorana Đinđića.

Na krivičnu prijavu Kaića reagovala je Nova koja u saopštenju "još jednom upozorava na sve očigledniju primenu metoda iz 90-ih i vremena Vučićevog ministrovanja kada je svaki pokušaj kritike režima podvrgavan drakonskim kaznama".

Ta stranka smatra i da krivična prijava zbog navodnog "pozivanja na nasilnu promenu ustavnog uređenja" protiv autorke teksta i urednica portala Peščanik "pokazuje sve elemente neskrivenog totalitarizma i nesumnjiv je pokušaj uvođenja opšte kontrole nad izražavanjem, pa i samim mišljenjem".

Mladenović je ranije danas u beogradskog policiji dao izjavu u vezi krivične prijave koju je protiv njega podneo Đuričić, zbog "izazivanja nacionalne rasne i verske mržnje i netrpeljivosti" istakavši da je optužnica "potpuni apsurd, nešto što je na pola puta između Kafke i Monti Pajtona".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару