Osmorica najboljih u borbi za London, dvojica za nešto više

Završni turnir u Londonu, na kojem učestvuje osam najboljih tenisera u 2019. godini, počinje u nedelju od 15 časova. Mečevi će tradicionalni biti igrani u "O2 areni" i moći ćete da ih gledate u direktnim prenosima na programima RTS-a.

Takmičenje je podeljeno u dve faze – "raund robin" sistem, odnosno grupna faza u kojoj se igra svako sa svakim, posle čega slede eliminacioni mečevi.

Ove godine takmičari su podeljeni u dve grupe – Bjern Borg i Andre Agasi.

"Borgovu" grupu čine Novak Đoković, Rodžer Federer, Dominik Tim i Mateo Beretini, dok su u "Agasija" upali Rafael Nadal, Danil Medvedev, Stefanos Cicipas i Aleksander Zverev.

Pobeda u grupi donosi 200 ATP bodova, trijumf u polufinalu 400, a u finalu 500 bodova.

Turnir u prestonici Engleske igra se za nagradni fond od 9.000.000 dolara, dok titulu brani spomenuti Zverev.

Pred vama je najava onoga što nas u sledećih sedam dana očekuje u Londonu...

Grupa "Bjern Borg"

Bez dileme bolja grupa, barem iz ugla Novaka Đokovića – postoje dvojica izrazitih favorita koji su već viđeni u polufinalu. Daleko od toga da će ostali služiti samo kao sparing partneri, ali je činjenica da će se u grupi "Andre Agasi" voditi mnogo veća borba za prolazak. Raspored je takav da će prvi izaći na teren u nedelju, Đoković otvara turnir duelom sa Beretinijem, dok potom igraju Federer i Tim.

2. Novak Đoković

Tačno godinu i šest dana Đoković je proveo na prvom mestu, pre nego što ga je zamenio Nadal. Držao se zahvaljujući sjajnim rezultatima na velikim turnirima – pobede na Australijan openu i Vimbldonu, odnosno mastersima u Madridu i Parizu. Novak je pet puta osvajao turnir najbolje osmorice i tradicionalno pruža najbolje partije baš u finišu sezone. Stiže osokoljen i peharom iz Pariza, zbog čega je glavni favorit za novu titulu. Ima šansu da i ovu sezonu završi na prvoj poziciji, za to mu je potrebno da se plasira u finale, a da to Španac ne učini.

Postoje i drugi scenariji koje možete pročitati OVDE.

broj titula: 5
broj finala: 1
odnos pobeda i poraza: 53-9
zarada od turnirskih nagrada: 11.087.228 $
nastupi na Završnom turniru: 11
titule na Završnom turniru: 5

3. Rodžer Federer

Najuspešniji igrač u istoriji Završnog turnira sa šest titula, jednom više od Pita Samprasa, Ivana Lendla i Đokovića. Švajcarac je 16. put u karijeri imao 50+ pobeda u sezoni, ali se ne stiče utisak da je toliko bio prisutan na turnirima. Često je odmarao i preskakao događaje, a na Vimbldonu je propustio veliku priliku da osvoji još jedan grend slem trofej. Izgubio je od Đokovića uprkos meč lopti, ali u London stiže u boljem raspoloženju. Trijumfovao je u rodnom Bazelu jubilarni, deseti put, pre nego što je odustao od Pariza. Obožava da igra u dvoranskim uslovima, "O2 arena" mu je jedno od omiljenih mesta, pa će uz našeg predstavnika biti glavni favorit za prolazak dalje. Takođe, kao mnogo puta tokom karijere, može biti važan faktor u borbi za "broj 1".

broj titula: 4
broj finala: 2
odnos pobeda i poraza: 51-8
zarada od turnirskih nagrada: 6.989.975 $
nastupi na Završnom turniru: 16
titule na Završnom turniru: 6

5. Dominik Tim

Drugi put uzastopno Dominik Tim je igrao finale Rolan Garosa i ponovo doživeo istu sudbinu – poraz od Rafaela Nadala. Jedan od najopasnijih igrača na turu statistički je imao najuspešniju godinu u karijeri, ali je pomalo upao u senku nekih drugih tenisera. Tek u Parizu je overio "vizu" za London i čim je to učinio, doživeo je poraz u "Bersiju". Sada će mu možda i prijati da ne bude u prvom planu, ali mu sigurno neće odgovarati što turnir otvara duelom sa Federerom.

broj titula: 5
broj finala: 1
odnos pobeda i poraza: 46-17
zarada od turnirskih nagrada: 5.828.722 $
nastupi na Završnom turniru: 3
titule na Završnom turniru: 0

8. Mateo Beretini

Jedan od mnogih koji je potpunu afirmaciju stekao ove godine i, kao nekada naš Janko Tipsarević, pomalo neočekivano izborio mesto među elitom. Mateo Beretini je momak rođen u Rimu pre 23 godine i zahvaljujući veoma konstantnim rezultatima sada je u društvu ostalih "aždaja". Dve titule i jedno izgubljeno finale (sve sa turnira iz serije 250), kao i polufinale Ju-Es opena, nešto je po čemu će pamtiti sezonu na izmaku. Ipak, s obzirom na to da mu raspored nije išao na ruku (igra prvo sa Đokovićem) i na imena rivala u grupi, teško je očekivati da prođe grupnu fazu takmičenja.

broj titula: 2
broj finala: 1
odnos pobeda i poraza: 42-21
zarada od turnirskih nagrada: 2.613.218 $
nastupi na Završnom turniru: 0
titule na Završnom turniru: 0

Grupa "Andre Agasi"

Na prvi pogled neatraktivnija, ali izvesno teža grupa na turniru u Londonu. Posebno kada se uzme forma i konstantnost tenisera, kao i najvažniji faktor u ovom trenutku – povreda Rafaela Nadala. Španac je doživeo nezgodnu rupturu trbušnog mišića na mastersu u Parizu, povukao se pred polufinale i videćemo u kakvom je stanju. Uz njega, samo je Aleksander Zverev ima iskustvo igranja na ovom turniru, ali to ne znači da ćemo biti uskraćeni za spektakl. Štaviše...

1. Rafael Nadal

Najveća nedoumica pred početak takmičenja jeste stanje Rafaela Nadala. "Bik sa Maljorke" je došao povređen u prestonicu Engleske, počeo je da trenira i, koliko god iz njegovog tima ponavljali da su optimisti, teško je prognozirati da li će igrati. Treba imati u vidu i da je mnogo puta u karijeri propuštao ovaj turnir, kao i da ga nikada nije osvojio. To će biti posebno važno zbog borbe za prvo mesto sa Đokovićem – ukoliko ne bude došao do finala, postoji rizik da ga Srbin ponovo pretekne. Inače, Rafa za sobom ima još jednu odličnu sezonu – pet titula, dva grend slema i sada "diše za vrat" Federeru na večnoj listi. Godinu 2019. će pamtiti i po tome što je oženio dugogodišnju devojku Ćisku.

broj titula: 5
broj finala: 1
odnos pobeda i poraza: 51-6
zarada od turnirskih nagrada: 12.214.586 $
nastupi na Završnom turniru: 8
titule na Završnom turniru: 0

4. Danil Medvedev

Momak koji je potpuno eksplodirao u drugoj polovini 2019. godine sa šest uzastopnih finala. Tokom te serije osvojio je tri titule, dve na mastersima, čime je postao jedini igrač uz Zvereva koji je, ako se izuzme "velika trojka", uspeo da veže dve "hiljadarke" u istoj sezoni. Igrač je sa najviše pobeda na ATP turu, došao do četvrte pozicije na listi i u jednom trenutku imao solidnu priliku da zauzme vrh. Osim po ne baš karakterističnoj tehnici (posebno bekhenda) i fantastičnim rezultatima, ostaće upamćen po sukobu sa američkom publikom na Ju-Es openu, gde je igrao prvo finale grend slema u karijeri. U slučaju da Nadal ne stigne da se potpuno oporavi, definitivno će Rus biti prvi favorit u grupi "Andre Agasi".

broj titula: 4
broj finala: 5
odnos pobeda i poraza: 59-18
zarada od turnirskih nagrada: 6.925.320 $
nastupi na Završnom turniru: 0
titule na Završnom turniru: 0

6. Stefanos Cicipas

Mladi grčki teniser takođe će prvi put nastupiti na Završnom turniru u Londonu, nakon sezone u kojoj je dostigao punu afirmaciju i etablirao se kao top 10 igrač. Ostvario je prvi put u karijeri 50 pobeda, došao do dve titule i opet imao nekoliko zapaženih trijumfa. Pobedio je u istoj godini Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Rodžera Federera, a uspeh protiv srpskog igrača u Šangaju umnogome je uticao na smenu na vrhu ATP liste. U London stiže u solidnoj formi i nije nemoguće da ga gledamo u polufinalu.

broj titula: 2
broj finala: 3
odnos pobeda i poraza: 50-24
zarada od turnirskih nagrada: 4.056.206 $
nastupi na Završnom turniru: 0
titule na Završnom turniru: 0

7. Aleksander Zverev

Nemački teniser je, poput Tima, u Parizu uhvatio poslednji voz za London. Prošlogodišnji šampion pred sobom ima težak zadatak da odbrani titulu i 1.300 bodova, što ne deluje realno u ovom trenutku. Momak iz Hamburga imao je poprilično slabu sezonu, osvojio je samo jedan trofej, izgubio dva finala i doživeo čak 23 poraza. Tome su mnogo doprineli ljubavni, kao i problemi sa nekadašnjim menadžerom i članovima tima. Osim titule u Ženevi, ne može da se pohvali dobrim učinkom, posebno ne na grend slemovima, gde mu je najbolji rezultat četvrtfinale sa Rolan Garosa.

broj titula: 1
broj finala: 2
odnos pobeda i poraza: 43-23
zarada od turnirskih nagrada: 3.015.723 $
nastupi na Završnom turniru: 2
titule na Završnom turniru: 1

Kakvo je Vaše mišljenje – ko će pobediti na Završnom turniru u Londonu?

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво