Читај ми!

Rojević za RTS: Postaviću sistem, ali ne funkcioniše bez kvalitetnih igrača

Novi selektor reprezentacije Srbije u rukometu Boris Rojević istakao je u razgovoru za Internet portal RTS-a da bi plasman na Olimpijske igre 2028. godine bio veliki uspeh i da će primarno na tom cilju sa timom i raditi.

Rukometni savez Srbije imenovao je trenera Vojvodine Borisa Rojevića za novog selektora muške seniorske reprezentacije u četvorogodišnjem periodu.

"Shvatio sam, ako ne zasučemo rukave i ne počnemo da pravimo ozbiljne igrače koji mogu da odgovore u oba pravca, ofanzivno i defanzivno, neće nas biti još dugo na evropskoj i svetskoj mapi. Biće teže i lošije. Posedujem ogromnu energiju, volim rukomet i volim da radim i odlučio sam se da nakon produžetka ugovora u Vojvodini ostanem u Srbiji", rekao je Rojević u razgovoru za RTS.

Srbija je na poslednjem šampionatu Evrope zauzela 19. mesto, a Rojević ističe da je iza nacionalnog tima jako težak period, što se ogleda u pomenutom plasmanu. Pored toga, navodi i da postoje problemi u igračkom kadru, jer samo dva srpska rukometaša nastupaju u završnici Lige šampiona (Dragan Pešmalbek i Miloš Kos prim. aut.), ali se nije dvoumio kada je stigao poziv da postane novi strateg nacionalnog rukometnog tima.

"Zaista smo daleko od nekih medalja koje smo često pominjali i onda smo se vraćali kući jako razočarani. Mislim da su pojedinci prihvatali i stavljali nerealne ciljeve. Trenutno nemamo tim za takva dela, ali imamo dosta talentovanih, mladih igrača koji treba da dođu i zato je napravljen jedan novi olimpijski, četvorogodišnji ciklus gde bi veliki uspeh bio odlazak na Olimpijske igre 2028. godine. Na tom cilju ćemo i raditi, dakle nema ništa instant", naglašava novi strateg rukometaša Srbije.

Boris Rojević je nasledio na selektorskoj poziciji Tonija Đeronu, koji je sporazumnim raskidom ugovora prekinuo saradnju sa Rukometnim savezom Srbije. Novi selektor je u dvogodišnjem periodu (2020–2022) bio pomoćnik španskom stručnjaku, a vodio je i juniorsku selekciju, igrače rođene 1998. godine i mlađe.

"Jedina stvar koja se u životu ne može kupiti je iskustvo, a ja ga i te kako imam. Potrebno je napraviti jedan miks starijih i mlađih igrača, stariji da donose rezultat, a mladi da uče od njih i da nastavljaju. Bez kvantiteta nema ni kvaliteta, mora da se proširi baza. Ja ću postaviti sistem, a sistem ne funkcioniše bez kvalitetnih igrača, niti igrači bez sistema. Za to treba vreme, kao i za kvalitetne igrače, iako ih mi imamo, ali ne u dovoljnom broju za velike rezultate. Jednostavno, moja parola je rad, rad i rad", ističe Rojević.

Pred Srbijom i Rojevićem veliki izazov

Selektor rukometnog tima će u maju imati prve zvanične mečeve protiv Španije u baražu za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, a pre toga će obaviti prozivku za prijateljsku utakmicu protiv Poljske.

"Sedam dana ću biti sa igračima pre Poljske i dva dana pre utakmice protiv Španije, to je premalo vremena da se bilo šta uradi", navodi Rojević.

Srbija je do nezavidnog položaja dospela zahvaljujući lošim rezultatima na Evropskom prvenstvu. Podsećanja radi, odigrala je remi sa Islandom, a poražena je od Mađarske i Crne Gore.

"Ovo je nasleđe prošlog selektora. Da nismo izgubili utakmicu protiv Crne Gore, imali bismo za protivnika pobednika duela Belgija – Italija i bili bismo apsolutni favoriti, ovako smo, svi znamo, autsajderi na tim mečevima. Naše šanse nisu velike, ali dok god postoje, mi ćemo davati svoj maksimum da probamo da iznenadimo, ako ne iznenadimo, želim da nacija prepozna jednu novu reprezentaciju, srčanu, borbenu", kaže novi selektor rukometne selekcije Srbije.

Rukometna reprezentacija Srbije je poslednju medalju osvojila 2012. godine na šampionatu Evrope u Beogradu, nakon toga je bez uspeha nastupala na međunarodnim takmičenjima.

"Obećavam rad na svim nivoima koje mogu da pokrenem kao selektor i da će reprezentacija rasti iz dana u dan. Niko nema čarobni štapić, ali je sigurno da će se pomak videti kroz godine koje dolaze", zaključio je Rojević.

Novog selektora odlikuje igra u tranziciji kojoj prethodi čvrsta odbrana, a u tom pogledu je u koraku s modernim rukometom, takozvanim "skandinavskim" modelom igre.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара