Читај ми!

Stojačić: Amerikanci imaju fiziku, a mi znamo kako se igra basket

Najbolji basketaš današnjice Strahinja Stojačić je prilikom gostovanja u segmentu "Put do Pariza" najavio najveće ambicije reprezentacije Srbije na Olimpijskim igrama, ali i da će konkurencija biti najjača do sada zbog velikog rasta ovog sporta u svetu.

Stojačić kao zaštitno lice, bolje reći "zaštitni brk", reprezentacije Srbije je pogodio brojne prelomne šuteve za našu selekciju na putu do svetskog i evropskog zlata. Dok je među srpskim navijačima poznat kao "Brka", među internacionalnim ljubiteljima basketa tri na tri je čuveniji kao "Doktor Strejndž", nadimak koji je zadobio zbog početnih slova njegovog imena i kao asocijacija na lika iz kultne serije.

"To je neki nadimak Fibe. Oni su imali taj običaj na početku da daju nekim igračima neke nadimke, tako je meni pripao taj nadimak 'Doktor Strejndž'. To je ostalo popularno i meni se svidelo", rekao je Stojačić.

Rođeni Novosađanin, Stojačić je objasnio fenomen da su najbolji igrači i ekipe u basketu tri na tri odande.

"Mislim da je to što je u Novom Sadu počeo prvi pravi basket tir na tri po pravilima Fibe. Liman je prva ekipa koja je sve ostale povukla, pa i nas, da se  borimo i da pokažemo prvo da smo najbolji u gradu, pa onda i najbolji na svetu. Mislim da to što smo jedni i druge gurali od samog početka je da je dovelo i do svih ovih rezultata", ističe Stojačić.

Srbija je u Tokiju došla do bronze, iako smo bili favoriti za zlato. Ambicije nisu ništa manje i pred Pariz.

"To je sledeći cilj koji imamo, da prvo izborimo mesto u ekipi, pošto svi znamo u Srbiji da ima mnogo kvalitetnih basketaša, a posle toga da tamo damo sve od sebe. Naš cilj je sigurno da osvojimo zlatnu medalju, ali svi znamo da to nije baš tako lako i pritisak će biti veliki, ali mi ćemo se truditi do tada da se utreniramo i da bude što bolje", istakao je Stojačić.

Basket tri na tri je doživeo ogromnu ekspanziju u vrlo kratkom vremenom periodu. Velika ulaganja su kod Amerikanaca, Francuza i drugih ambicioznih nacija.

"Tri na tri je najbržerastući sport u proteklih nekoliko godina i stvarno je sve popularniji i popularniji. Mnoge države, mnogi savezi su počeli da ulažu ozbiljan novac da pokušaju da se bore za medalju na Olimpijskim igrama. Tako da mislim da će svake godine biti sve zanimljivije i mi još uvek nemamo informacije kao će sve od igrača da igra, ali sigurno će ovo prvenstvo biti najjače do sada", kaže Strahinja, gost u "Putu za Pariz".

Kao najveći konkurenti, prvi na pamet padaju Amerikanci, koje smo savladali u finalu Svetskog prvenstva posle neizvesne završnice.

"Ne bih baš da pričam o tome. Mislim da nije toliko realno da dovedu neka tri ozbiljna NBA igrača, ali svakako da je naša prednost to što smo uigrani i što znamo kako se igra basket. Njihova je verovatno kvalitet i fizika, tako da ne bih raspravljao", ističe Stojačić.

Slede pripreme, ali pre toga zasluženi odmor.

"Ljudi iz Saveza i selektori više razmišljaju o tome. Naše je sada da se odmorimo pošto smo pre tri dana završili klupsko takmičenje. U klupskom takmičenju smo osvojili taj završni turnir koji se igra isto u Džedi i to pre nekih četiri-pet dana. Tako da je sada ostalo da odmorimo i da počnemo da se spremamo za Olimpijske igre", rekao je Stojačić. 

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара