Читај ми!

Ceo vek od rođenja Svetozara Gligorića, čoveka koji je Jugoslaviju učinio velesilom

U Domu Vojske upriličena je svečanost povodom obeležavanja 100 godina od rođenja Svetozara Gligorića, jednog od najboljih šahista u istoriji naše zemlje.

Jugoslaviju su posle Sovjestkog Saveza smatrali drugom šahovskom velesilom zahvaljujući Svetozaru Gligoriću, koji je bio više od šahovskog velemajstora.

Pored brojnih međunardodnih turnira i 12 medalja koje je osvojio na šahovskim olimpijadama, Gligorića pamte i kao novinara Borbe, NIN-a i Radio Beograda, a poslednje godina života je proveo komponujući muziku.

"Sećam se vrlo dobro da je to bio u onoj staroj Jugoslaviji jedan od naših sportista koji je imao veliku harizmu. Mogli smo da prepoznamo tu veličinu i magnet kojim je on privlačio sve nas", rekao je Zoran Gajić, ministar omladine i sporta.

Gost na ovoj svečanosti je bio Arkadij Dvorkovič, predsednik Svetske šahovske federacije.

"Gligorić je bio jedan najvećih šahovskih velemajastora svih vremena, ali će ostatiti upamćeno i da je 1984. godine došao u Moskvu kako bi bio glavni sudija u legendarnom duelu Karpova i Kasparova. Moj otac mu je pomagao u vođenju ovog meča", prisetio se Dvorkovič.

Svečanost je organizovao Šahovski savez Srbije, a generalni sekretar Andrija Jorgić je najavio otvaranje šahovske akademije u Srbiji.

петак, 21. јун 2024.
35° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије