Saradnja Srbije i Francuske u oblasti sporta

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić ugostio je francusku koleginicu Loru Flesel u Palati Srbija, gde je potpisan ugovor o saradnji Francuskog instituta za sport (INSEP) i Zavoda za sport i sportsku medicinu Republike Srbije.

Flesel, bivša olimpijska šampionka u mačevanju, i nekadašnji trofejni srpski vaterpolista izrazili su zadovoljstvo nakon što su sporazum potpisali direktori Zavoda, odnosno INSEP-a, Goran Bojović i Gani Jaluz.

"Za ministra omladine i sporta ne postoji veća čast nego da u istom danu primi tri velika svetska i olimpijska šampiona. Više od osam medalja su osvojili na OI i SP, zato sam uzbuđen. Razgovarali smo o aspektima unapređenja u sportu i omladini, kako da zajedničkim snagama na evropskom tržištu ostvarujemo bolje rezultate", rekao je Udovičić novinarima posle potpisivanja ugovora.

On je dodao da se sporazumom otvaraju vrata za razvoj i konekciju sportista, kao i širenje sportskog turizma.

"Plan je da se po jednom godišnje organizuju prijateljske utakmice reprezentacija u Srbiji i Francuskoj, na taj način želimo da istanemo dugo prijateljstvo dve zemlje i pošaljemo znak da je Francuska stabilan partner Srbiji. Možemo mnogo toga da naučimo od svetske sile kao što je Francuska", naveo je Udovičić.

Francuska ministarka sporta Flesel naglasila je da Srbija dala veliku podršku Francuskoj u kandidaturi za organizaciju Olimpijskih igara 2024. godine.

"Potpisali smo sporazum koji nam omogućava da unapredimo saradnju i razmenimo znanje. Francuska i Srbija su dve velike nacije. Imamo brojne smernice i velike projekte sa prijateljem i ministrom Vanjom Udovičićem", rekla je Flesel i iznela niz pohvala za bivšu košarkašicu Natašu Kovačević za koju je rekla je da je pravi šampion.

Direktor Zavoda za sport i sportsku medicinu Republike Srbije Goran Bojović podsetio je na veliku podršku Vlade Srbije i zahvalio se na njoj.

"Naši rezultati su vidljivi, zlatni, srebrni i bronzani. Mi smo stepenica ka uspesima srpskih sportista", naveo je Bojović.

Flesel boravi u Beogradu u dvodnevnoj poseti i upoznaće se sa velikim imenima srpskog sporta, danas obilazi i Zavod za sport i sportsku medicinu Republike Srbije na Košutnjaku, prisustvovaće vaterpolo utakmici ženskih reprezentacija Srbije i Francuske, a potom će joj biti upriličen i prijem u Francuskoj ambasadi u Beogradu.

Za sutra je planirano da u društvu ministra Udovičića gleda Svetski kup u veslanju na Adi Ciganliji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво