Читај ми!

Nesportski udarac ili greška lekara – hoće li Boriša Simanić nastaviti košarkašku karijeru

Prof. dr Miljko Ristić, kardiohirurg, izjavio je za RTS da treba ispitati da li je bila namera protivničkog igrača da nanese srpskom košarkašu Boriši Simaniću takav udarac zbog kojeg mu je odstranjen bubreg. Smatra da će Simanić, posle oporavka, moći da se vrati košarci. Dr Moma Jakovljević, hirurg i lekar košarkaša ukazuje da je reč o najdrastičnijem slučaju povrede u jugoslovenskoj i srpskoj košarci.

Srpski košarkaš, dvadesetpetogodišnji Boriša Simanić zadobio je tešku povredu u meču sa Južnim Sudanom, usled čega su lekari u Manili, da bi mu sačuvali život, doneli odluku da mu odstrane bubreg.

Prof. dr Miljko Ristić, nekadašnji predsednik Medicinske komisije FSS, smatra da dva operativna zahvata lekara u Manili, koja su urađena Simaniću, ukazuju, prema medicinskim pravilima, da nije sve urađeno kako treba u prvom.

"Zadobio je strahovito jak udarac. Postojala je očigledna namera protivničkog igrača. Stvar nije katastrofalna, ali je strašna. Mislim da će moći da se vrati sportu, uz praćenje analiza. Sve sportiste, pre odlaska na takmičenja, moraju da pregledaju sportske komisije", rekao je Ristić za Jutarnji dnevnik RTS-a.

"Potrebna inspekcija"

Prema rečima Ristića, nema sumnje da je Simanić otišao na takmičanje potpuno zdrav, ali takav udarac zahteva inspekciju Svetske košarkaške organizacije da li je postojala namera da se onesposobi.

"Ne potcenjujem svoje filipinske kolege, ali je pitanje u kakvoj je bolnici operisan. Ako je rađena revizija za dan ili dva, upućuje na to da nešto nije urađeno u prvim aktu kako treba. Mlad je, izdržaće", smatra Ristić. 

"Važno je da je spasen život"

Dr Moma Jakovljević, pomoćnik direktora KBC "Dragiša Mišović" izjavio je da će Boriša Simanić posle oporavka, za šest do sedam meseci, moći da nastavi košarkašku karijeru.

"U prvom trenutku, niko nije mogao da pretpostavi šta će da se desi. Udarac je bio s boka. Ovo se dešava jednom u sto miliona, da od takvog udarca dođe do prekida kontinuiteta krvnih sudova i nekroze bubrega. Važno je da je spasen život i da ga dočekamo u Beogradu", objašnjava Jakovljević.

Dr Moma Jakovljević, hirurg i lekar košarkaša, poručuje da u evropskim hirurškim krugovima nije čuo za slučaj da je usled sportske povrede došlo do ovako teške povrede bubrega.

"Ovo je najdrastičnija povreda u jugoslovenskoj i srpskoj košarci", poručuje Jakovljević.

понедељак, 15. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару