Читај ми!

Epski raspad favorita – Bruklin i Lejkersi dokazali da u košarci pobeđuje bolji tim, a ne pojedinac

Jedina ekipa koja je doživela "metlu" u prvoj rundi ovogodišnjeg plej-ofa bila je glavni favorit za osvajanje NBA lige. Drugi favorit na početku sezone bili su LA Lejkersi, koji se nisu domogli ni desetog mesta na Zapadu, te su ekipe prepune superzvezda lige dokazale da košarku ne igraju pojedinci niti imena, već tim.

"Ubrzajmo vreme do finala Lejkersa i Netsa", pisalo se i govorilo na početku ovosezonskog izdanja NBA lige.

Ekipe koje su na papiru bili apsolutni favoriti za osvajanje prstena, zabeležile su epski raspad.

Milion faktora uticalo je na to da jedni ispadnu u prvoj rundi plej-ofa, a da drugi i ne dođu do doigravanja, ali utisak je da je svaki izgovor suvišan i da nije dostojan.

Loše od prvog dana 

Iako su sastavili rostere prepune zvezda, ol-star igrača ili iskusnih veterana željnih da se za manju platu bore za prsten, od prvog dana se moglo videti da stvari u Bruklinu i LA Lejkersima ne funkcionišu.

Zanimljivo je da su se u obe ekipe okupili drugari željni da pokažu svoje znanje i da im je veoma bitno to što su izabrali prijateljstvo ispred bilo čega drugog.

Lebronu i Dejvisu su se priključili, između ostalih, Rasel Vestbruk i Karmelo Entoni.

Svi analitičari, bivši članovi NBA lige, pa čak i prosečni navijači, ukazivali su na to da će se Rasel Vestbruk veoma teško uklopiti uz Lebrona i družinu, kao i da su "jezeraši" isuviše stara ekipa.

Članovi Lejkersa su se pak na društvenim mrežama i putem ostalih medija naslađivali i govorili da jedva čekaju da svima zapuše usta.

Ipak, delovalo je već u predsezoni, u kojoj Lejkersi nisu upisali nijednu pobedu, da treba upaliti crvenu lampicu na vreme i misliti o promenama.

Povrede su krojile veliki deo sezone tima iz Los Anđelesa, koji nije želeo ni do poslednjeg dana prelaznog roka da menja sastav, očigledno znajući nešto što ostatak sveta nije.

Na kraju, Lejkersi nisu uspeli da se domognu ni 10. mesta na Zapadu, koje bi ih odvelo u plej-in fazu, a epilog je bio i to da je trener Vogel, koji ih je pre dve sezone vodio do šampionskog prstena, dobio otkaz.

U međuvremenu, deluje da su se drugari malo posvađali, pošto se iz nekoliko izvora moglo čuti da Vestbruk nije uspeo da nađe zajednički jezik sa Lejkersima i da ne treba očekivati da on još dugo bude među "jezerašima".

Lebron neće biti mlađi, telo Entonija Dejvisa je sve ranjivije, Dvajt Hauard, Vejn Elington, Trevor Ariza, Karmelo Entoni i ostala družina neće se podmladiti, pa Lejkersi imaju pune ruke posla u formiranju ekipe za narednu sezonu.

Utisak je da bi prvo trebalo da krenu od trenera, ali ni tu nema previše opcija i kandidata, pa će biti veoma zanimljivo na šta će ličiti tim iz Los Anđelesa naredne godine. 

Vakcina, veroispovest, mentalno stanje 

Ko god je verovao da gori slučaj i više afera od Lejkersa ove sezone neće postojati, verovatno je pogrešio, pošto ih je Bruklin imao još više.

Netsi su za samo dve-tri godina žrtvovali verovatno sve što su imali kako bi prvo doveli Irvinga i Durenta, a potom im udovoljili želje i okružili ih igračima koje su tražili.

Bruklin je izvršio dva ključna trejda u kratkom vremenskom intervalu, ali je utisak da nijedan nije doneo boljitak.

Irvingu i Durentu pridružio se prvo Džejms Harden, formirajući novu veliku trojku NBA lige.

Tri verovatno najosetljivije i mentalno najslabije zvezde u istoriji košarke nisu uspele previše da učine, čak često nisu ni igrale zajedno.

Kajri Irving privukao je ogromnu pažnju na sebe kada je odbio da se vakciniše protiv koronavirusa, zbog čega je propustio čitav prvi deo sezone, da bi potom igrao samo na gostujućim mečevima i tek u finišu sezone na svim. 

Durentove i Hardenove povrede pomogle su da tim koji je solidno počeo sezonu padne sa prvog na treće, a potom čak do devetog mesta u Istočnoj konferenciji.

Kako je vreme odmicalo i kako su se naslovi u medijima nizali, bilo je sve jasnije da taj trio puca i da bi se vrlo brzo mogli rastati.

Poslednjih dana prelaznog roka, Bruklin je odlučio da još jednom promeša karte u rosteru, istumba ga i navodno pojača.

Harden je bio deo koji se ne uklapa u zamisao ekipe, pa je on poslat u Filadelfiju, a zauzvrat su došli Ben Simons, Andre Dramond, Set Kari i neki pikovi.

Putem otkupa ugovora, Netsi su što prošle, što ove sezone u tim doveli i Grifina, Oldridža, Milsa, Dragića...

Na papiru, neverovatno izgleda da tim u kojem su: Kevin Durent, Kajri Irving, Ben Simons, Peti Mils, Set Kari, Goran Dragić, Andre Dramond, Blejk Grifin, Lamarkus Oldridž, Džo Heris, Brus Braun, Nik Klekston, jedva upadne u plej-of, a potom bude jedini tim prve runde koji je dobio "metlu", odnosno izgubio u prvih četiri mečeva.

Umesto supermoćne ekipe koja će dominirati godinama u čitavoj ligi, situacija je malo drugačija i Netsi su dobili šamar realnosti. 

Plej-of serija sa Boston seltiksima dokazala je da košarku igraju tim, hemija, organizacija i srce, a ne imena na papiru, individualni kvalitet i improvizacija.

Kajri Irving nije imao dovoljno vremena da se uklopi u tim, pošto je propustio više od polovinu sezone. Usledio je ramazanski post, što je sigurno na određen način uticalo na njegove igre.

Na sve to, Irving se verbalno sukobio sa navijačima Bostona, koji nisu zaboravili njegov mandat u Seltiksima. 

Kevin Durent ponovo je pokazao momente psihičke slabosti, dozvolivši da mu odlični defanzivci kakvi su igrači Bostona "uđu u glavu" i nateraju ga da promaši šuteve koje bi inače vezanih očiju jednom rukom pogađao. 

Durent, koji je poznat i po tome što je imao lažne naloge na društvenim mrežama sa kojih se branio i napadao neke saigrače, sigurno da sada bar malo žali što je otišao iz ekipe kakva je Golden stejt i što se posvađao sa igračima koji se sada na društvenim mrežama naslađuju epskim raspadom Bruklina. 

Što se tiče "treće violine" ove ekipe, Bena Simonsa, o njemu ne treba čak ni trošiti previše reči.

Ben Simons je fizički zdrav, iako se i to dovodilo u pitanje.

Naime, Simons već duže vreme nije na parketu, navodno pre mesec dana nije mogao da zakuca i delovalo je kao da on ove sezone neće ni nastupiti za Bruklin.

Ipak, kako je počinjala plej-in faza, viđali smo Simonsa na zagrevanju Netsa, delovao je spremno i bilo je pitanje trenutka kada će pomoći saigračima.

Spominjali su se mečevi protiv Bostona broj tri, četiri i pet kao oni u kojima ćemo videti njegov debi za Bruklin, ali vrlo brzo je i ta priča pala u vodu, jer Simons nije u "pravom mentalnom stanju", kako se prvo izveštavalo, a potom se provukla i povreda leđa zbog koje je i definitivno sa klupe, u nekom šarenom odelu, ispratio raspad svog tima.

Velike mrlje u karijerama 

Utisak je da su katastrofalne sezone timova u kojima su Lebron Džejms, Entoni Dejvis, Kajri Irving i Kevin Durent u velikoj meri uticale na njihove karijere i nasleđa.

Lebron ima 37 godina i nije imao luksuz da već drugu sezonu baci u zaborav.

Pored toga što neće imati još mnogo prilika za titulu, Lebron je okupljanjem svojih drugara u Lejkerse i neuspehom, u velikoj meri ugasio bilo kakvu šansu za sustizanjem Džordana na mestu najboljeg košarkaša svih vremena.

Dejvis, nekada poznat kao kralj sitnih povreda, sada je kralj krupnih povreda, pa njegovi izostanci sa terena čine to da sve više ljudi misli kako su Nju Orleans pelikansi zapravo napravili pravi potez rešivši ga se.

Irving je ponovo pokazao da je sve što radi uglavnom toksično i štetno po njegov tim. Jeste imao neke maestralne partije ove sezone, ali umesto toga, o njemu će se pričati kao o igraču sa kojim se ne može graditi zdrava i konkurentna ekipa (Lebronova titula sa Irvingom dobija još više na značaju).

Što se tiče Durenta, on je u ogromnoj meri uništio svoj rast na lestvici najboljih igrača u istoriji lige.

Mnogi su ga do ove sezone stavljali rame uz rame ili ispred nekih legendi koje je ovaj sport iznedrio, ali nakon ispadanja u prvoj rundi, nakon ponovnog mentalnog "topljenja", utisak je da će Durentovo nasleđe ostati na – samo odličan poenter/strelac...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво