Sonja Vasić: Iz Amerike iskustvo, od Srbije uspomene

Košarkašice Srbije izgubile su četvrtak od selekcije Sjedinjenih Država, ekipe sastavljene od igračica iz ženske NBA lige. Svojevrsna spona koja povezuje ta "dva sveta" je dugo godina najbolja srpska igračica, Sonja Vasić, bivša Petrović.

Ona je u dva navrata igrala upravo u Americi, u ženskoj NBA ligi i odatle nosi zanimljivo iskustvo.

"Ko god može, treba tamo da ode. To mora da se vidi, to samo kad odeš možeš da doživiš na pravi način. Nisam imala sreće da sa ekipom ono što smo mislili, jer su obe ekipe imale velike ambicije i oba puta nismo uspele da osvojimo, ali je super, ogromne su hale. Igraš u istim halama kao muškarci. Ako je ekipa povezana sa muškim timom, ti ćeš sretati te legende", kaže Sonja za RTS.

Ipak, ima i onog "ali" dela...

"Košarka se dosta razlikuje. Dosta je drugačije organizovano. I treninzi, i odnos prema igračicama i sve to. Ali, kažem, moraš da doživš da bi osetio. Meni iskreno ne leži taj svet. Ja sam proevropski tip. Ja i u muškoj košarci više volim Evroligu nego NBA i sa te strane nemam tolike simpatije, ali ovako što se tiče života to sa ničim ne može da se poredi...", dodaje ona.

Međutim, za nju je uvek bilo najvažnije igranje za svoju zemlju. Zato smo se vratili par godina unazad i sa njom se prisetili kako je došlo do velikih uspeha sa selekcijom Srbije...

"Ženska košarka nije muška, gde imaš ono Top5 ekipa. U ženskoj košarci su to u Evropi Španija i Francuska, one su neprikosnovene godinama, ali uvek neko drugi iskoči", poručuje "ženski Bodiroga".

Sonja se sa lepim sećanjima osvrće na evropsku titulu iz 2015. i uspeh na Olimpijskim igrama godinu dana kasnije.

"Kad smo išli na EP u Mađarsku mi smo donekle bile svesne mogućnosti koje posedujemo, ali niko se ne bi usudio da naglas izgovori ono što smo možda mogle. Ženska košarka je takva, dovoljno je nekad da imaš dobar dan. Ja smatram da smo mi imale sreću, Marina nas je nekako uklopila da smo svi mi bitni šrafovi odradili svoj dobar deo, a oni pomoćni šrafovi su to prihvatili i odradili svoje deo. I ja mislim da smo zato, za tako kratak period postale drage narodu, jer to niko nije očekivao. Mi smo priželjkivale ali nismo očekivale", priča Sonja i nastavlja:

"I onda u Riju kad smo došle do medalje... Mi smo loše počele, pa je bilo ono kao ‘to je bilo jednom čudo i ništa više‘. I onda kad smo i tu napravile bum, nekako se za to sve emotivno vežeš, jer ostane i i uspeh i sve to, ali ostane i neka jeza u telu kad god pričaš o tome", sa osmehom govori Vasićeva.

A to je ono o čemu je Sonja i maštala kada je počela da igra košarku...

"Jeste, sa tim uspesima sam zaokružila svoju karijeru. Danas da je završim ja ne bi nizačim žalila. To je zaokružilo čitavu priču, i kad se u budućnosti budem okretala unazad, to će sigurno biti centralni trenuci", zaključuje Sonja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво