Читај ми!

Saša Đorđević selektor Srbije!

Aleksandar Đorđević je novi selektor Srbije! "Vruć krompir je kod mene i spreman sam za to", rekao je Đorđević, koji ne planira pozivanje stranaca u nacionalni tim. "Moj mali cilj je da pobedimo reprezentaciju Španije", poručuje Đorđević.

"Sale nacionale" zamenio je Dudu Ivkovića na mestu selektora košarkaške reprezentacije Srbije. Nekada sjajni košarkaš a sada perspektivni stručnjak, pokušaće da srpsku košarku vrati na staze uspeha.

Trenerski debi Saše Đorđevića 2006. godine bio je impresivan. Njegov Armani pobedio je Makabi, Barselonu, a proslavljeni srpski košarkaš, sada selektor Srbije, nada se sličnom debiju na klupi „Orlova".

"Debi nadam se da će biti pozitivan, nadam se da ćemo pobediti u prvom meču. Neće to biti lako, neću ni da obećavam, ali se nadam da ću, zajedno sa stručnim štabom, preneti energiju i entuzijazam na igrače, koji su jedini i pravi krivci za sve uspehe. Nismo postavljali visoke ciljeve, ali košarka u Srbiji se ne igra da bi se izgubilo već ona zahteva da se uvek ide na najviše ciljeve. Ne bežim od njih i mislim da ću biti najstrožiji prema samom sebi", rekao je Saša Đođević gostujući u Dnevniku.

Svedoci smo da su mnogi igrači rekli ne reprezentaciji u prethodnom periodu, što je bilo nezamislivo u ono vreme kada su Đorđević i drugovi osvajali medalje. Selektor ima ideju kako pratiti rad i formu igrača, bez obzira u kojoj ligi oni nastupaju.

„To jeste problem, ali mislim da ćemo imati vremena da napravimo bliski opdnos sa svim igračima. Pratićemo njihovu formu, ponašanje i zajedno sa stručnim ljudima koji su uz reprezentaciju, izabrati one koji zaslužuju poziv. Bez pobzira u kojoj ligi igra, taj igrač mora da ima određenu formu, kontinuitet i nivo na osnovu kojeg bi stručni štab mogao da računa na njega", objasnio je selektor.

Đorđević ne strepi od prevelikih očekivanja javnosti, koja priželjkuje uspehe identične onim koje je imao kao igrač.

"Voleo bih da bar malo dotaknemo te visine, verujte da je to moj cilj i moja ambicija zbog čega sam prihvatio ovaj posao. Pre svega uz igrače i njihovu predanost, požrtvovanje, veliko odricanje, mi možemo da napravimo dobre rezultate koji fale svih ovih godina", rekao je Đorđević. 

Obnova rada stručnog saveta biće jedan od zatdataka novog selektora, na čemu je on insistirao.

"Još nije odlučeno koji će biti sastav u tom telu, ali sam insistirao zajedno sa Dejanom Bodirogom na obnovi takvog tela, jer ljudski i stručni kvalitet takvih imena kao što su Željko Obradović, Svetislav Pešić, Božidar Maljković, Duda Ivković, ne smemo ignorisati i bežati od njihovog iskustva i saveta, već ih moramo pažljivo slušati", rekao je Đorđević, i dodao da želi da "natera svoje igrače da pevaju himnu, ali ako se himna čuje poslednja na šampionatu".

Đorđević je u sredu tačno u podne predstavljen u Kući košarke. Nije krio zadovoljstvo što mu je ukazano veliko povrenje i čast ali i velika obaveza.

Sale iza sebe ima mnogo košarkaškog znanja, ali ne mnogo trenerskog iskustva. Ipak, njegova harizma i shvatanje košarke daju nadu da srpska košarka može da nastavi putem koji je postavio Duda Ivković.

Đorđević je na promociji govorio o perspektivi srpske košarke i kako sprečiti otkaze igrača.

"Više nismo velesila, ali nam to ne oduzima pravo da to postanemo. Sve mi je jasno, vruć krompir je kod mene i spreman sam za to", rekao je Đorđević.

Legendarni srpski košarkaš dodao je da nije mnogo razmišljao kada je dobio poziv čelnika Košarkaškog saveza Srbije da postane novi selektor nacionalnog tima.

"Odmah sam prihvatio poziv. Imam ogromnu energiju i entuzijazam i želim to da prenesem na igrače. Hvala košarkaškoj javnosti na podršci. Hvala Pešiću, Maljkoviću, Obradoviću, Tanjeviću, Slavniću..."

Upitan da li planira da u reprezentaciju Srbije uvrsti i nekog stranca, "Sale nacionale" je odgovorio odrično.

"Prvi igrač kojem bih dao pasoš Srbije jeste Kajl Hajns, ali ja nisam za tu ideju, da se strancima daje pasoš i da igraju za nacionalni tim."

On će na klupi nacionalnog tima sedeti u naredne dve i po godine, tačnije do Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru. 

Đorđević je u karijeri igrao za Partizan, Armani, Fortitudo, Portland, Barselonu, Real Madrid i Skavolini. Sa reprezentacijom je osvojio tri zlatne i bronzanu medalju na evropskim prvenstvima, zlato na Svetskom prvenstvu i srebrnu olimpijsku medalju.

Trenersku karijeru počeo je u Olimpiji iz Milana, gde je radio u sezoni 2006/2007, dok je ekipu Benetona iz Treviza vodio u sezoni 2011/2012.  

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво