Читај ми!

Neugodni protivnici "orlova" na Evropskom prvenstvu – nepobedivi Englezi, neatraktivni Danci i nepredvidivi Slovenci

Fudbalska reprezentacija Srbije igraće sledećeg leta na Evropskom prvenstvu u Grupi C. Protivnici "orlovima" biće selekcije Engleske, Danske i Slovenije. Utisak je da je grupa zahtevna, ali i da Srbija može da ostvari plasman u osminu finala. Engleska je apsolutni favorit za prvo mesto u grupi, ali i na šampionatu, Danska već deceniju unazad predstavlja tvrd fudbalski orah, dok je Slovenija ekipa u usponu.

Fudbalska javnost u Srbiji čeka 24 godine da ponovo vidi nacionalni tim na Evropskom prvenstvu, a posle žreba u Hamburgu optimizam je veoma umeren.

"Orlovi" su dospeli u neugodnu grupu, protivnici će biti selekcije Engleske, Danske i Slovenije, što jasno pokazuje da posao selektoru Stojkoviću i njegovim igračima neće biti nimalo lak u nameri da se domognu osmine finala.

Engleska je vicešampion Evrope, spada u red favorita za osvajanje turnira i u timu ima igrače svetske klase, poput Harija Kejna, Džuda Belingema i Markusa Rašforda.

Danska je izuzetno tvrda ekipa, koja je u stanju da se bori ravnopravno sa najjačim timovima, ali nema izrazite zvezde, već im je najveći kvalitet uigranost i taktička disciplina.

Slovenija je najslabiji protivnik u grupi, ali je u prethodnim kvalifikacijama pokazala i dokazala da zaslužuje da se takmiči sa najboljim fudbalskim reprezentacijama na kontinentu.

U osminu finala Evropskog prvenstva plasiraće se po dve najbolje plasirane reprezentacije iz šest grupa, kao i najbolje četiri trećeplasirane ekipe.

Engleska, tim zvezda bez titule na velikim takmičenjima

Fudbalska selekcija Engleske važi za jednu od najboljih svetskih reprezentacija, a u prilog tome idu i rezultati na poslednjim velikim takmičenjima – četvrtfinale na Mundijalu u Kataru, kao i finale prethodnog Evropskog šampionata.

Selektor Garet Sautgejt na okupu ima veliki broj kvalitetnih igrača, u svim linijama tima, pa će nekadašnji kapiten Aston Vile i reprezentativac "gordog albiona" biti na slatkim mukama prilikom izbora ekipe koja će nastupati u Nemačkoj.

Najveće zvezde tima su kapiten Hari Kejn, krilni napadači Markus Rašford, ali i Bukajo Saka, kao i mladi Džud Belingem, koji je ove godine pobrao simpatije ljubitelja fudbala partijama u dresu madridskog Reala.

Engleska se smatra kolevkom fudbala, oduvek se bubamara kotrljala na travnatim terenima na Ostrvu, zato i čudi podatak da reprezentacija nije osvojila nijedan veliki turnir još od 1966. godine.

Engleski fudbaleri su uvek u vrhu, redovno učestvuju na velikim takmičenjima, često su i u najužem krugu favorita, ali trofej neumitno izmiče iz njihovih ruku iz godine u godinu.

"Gordi albion" je 1966. godine osvojio Mundijal koji se igrao upravo u Engleskoj, ali na 10 dosadašnjih učešća na prvenstvima Evrope najbolji rezultat je drugo mesto na poslednjem turniru, posle poraza od Italije u finalu.

Engleska je vizu za šampionat overila prvim mestom na tabeli u kvalifikacionoj Grupi C, gde je u konkurenciji Italije i Ukrajine ubedljivo zauzela prvo mesto bez poraza - sa 6 pobeda i 2 remija (sa Ukrajnicima i Makedoncima u poslednjem kolu).

Malo koja reprezentacija je favorit u duelu sa Engleskom, ali to ne znači da ekipa Gareta Sautgejta nema slabosti.

Upravo činjenica da sa brojnim jakim sastavima nisu uspeli da osvoje trofej govori da nešto nedostaje, da li je to opuštenost ili uobraženost glavnih zvezda ili jednostavno nemogućnost da se izgradi pobednički mentalitet ekipe, pitanje je na koje odgovor moraju da nađu orlovi.

Engleska će biti i prvi protivnik Srbije na Evropskom prvenstvu, a duel će se igrati na Feltins areni u Gelzenkirhenu 16. juna.

Danska - Englezi im dužnici, Slovenija rival iz kvalifikacija, Piksijeva Srbija im je poznata

Danci su zadivili fudbalsku javnost partijama na prethodnom Evropskom prvenstvu, kada su stigli do polufinala gde su poraženi upravo od rivala iz grupe Engleske sa 2:1.

Postoji i povezanost sa selekcijom Srbije. Poznato je da je Danska ostvarila jedno od najvećih iznenađenja u istoriji evropskih prvenstava, osvojivši titulu 1992. godine, pošto su na turnir u Švedskoj otišli umesto sankcionisane reprezentacije Jugoslavije.

Danska se plasirala na Evropsko prvenstvo kao prvoplasirani tim u kvalifikacionoj grupi isključivo zbog boljeg međusobnog skora sa Slovenijom. Obe ekipe su završile sa 22 boda, odnosno skorom 7-1-2. U Sloveniji su remizirali 1:1, da bi iskoristili prednost domaćeg terena i slavili 2:1 u Kopenhagenu. Ove dve ekipe se dobro poznaju, "začin" na već zanimljiv specijalitet u Grupi C.

Ekipa ima etablirane veterane i mlade nade. Lider je član Mančester junajteda Kristijan Eriksen, čije je kolabiranje nasred meča grupne faze na prošlom Evru dalo dodatni elan i koheziju ekipi na putu do polufinala.

U napadu se ističe Jusuf Poulsen, tu su od značajnijih igrača mladi Rasmus Hojlund, zatim Kasper Dolberg i Jesper Lindstrom. Pjer Emil Hojberg iz redova Totenhema, uz pomenutog Eriksena, glavna je snaga na sredini terena.

Odbrana je vrlo jaka sa Andreasom i Rasmusom Kristensenom, članovima Barselone i Rome, Simon Kjaer igra u Milanu.

Prvi golman je Kasper Šmajhel, član Anderlehta, bivši prvak Premijer lige sa Lesterom.

Ekipu s klupe predvodi Kasper Julmand još od 2020. godine, te je uigranost i sistem već poznat.

Srbija i Danska su se poslednji put sreli nedavno, tačnije 29. marta 2022, na prijateljskom susretu u Kopenhagenu, gde su domaćini ubedljivo slavili 3:0.

Meč protiv Danske na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj igraće se 25. juna na "Alijanc areni" u Minhenu.

Slovenija – nepredvidivi tim Šeška i Oblaka

Fudbalski zaljubljenici u Srbiji posebno pamte dva međusobna susreta sa Slovenijom - meč na prvenstvu Evrope 2000. i duel 2011. godine. Remi i poraz. Egzibiciju Save Miloševića i tragičara Nemanju Vidića. Oba rezultata prizivaju gorko sećanje, jer da su se dogodile pobede možda "orlovi" ne bi strahovali od svih pomenutih protivnika.

Nastup u Nemačkoj Slovencima će biti tek drugi na Evropskom prvenstvu, a nadu u dobar rezultat podgreva napadač Lajpciga Benjamin Šeško, koji je postigao pet golova u kvalifikacijama.

Sjajni golman Atletiko Madrida, Jan Oblak će verovatno biti jedan od lidera na terenu i van njega, jer iskustvom i veštinama doprinosi samopouzdanju tima.

Selektor reprezentacije je Matjaž Kek, još od 2018. godine, što govori o kontinuitetu, stabilnosti i istrajnosti u nameri postizanja velikog rezultata. Jedan od najvećih uspeha slovenačkog stručnjaka je titula prvaka Hrvatske sa Rijekom 2016. godine, kada je prekinut niz od 11 uzastopnih titula zagrebačkog Dinama.

Slovenija je u poslednjem meču kvalifikacija obezbedila plasman na Evropsko prvenstvo, pobedom od 2:1 nad trećeplasiranim Kazahstanom.

Srbija i Slovenija su od 2006. godine do sada odigrale četiri međusobna duela, po jednom su obe selekcije ostvarile trijumf, a dva puta su dueli završeni remijem.

"Orlovi" su u okviru Lige nacija 2022. godine savladali Sloveniju 4:1 u Beogradu.

Fudbalske reprezentacije Srbije i Slovenije dele sudbinu ne samo zato što su bile deo Jugoslavije, već i zbog toga što će prvi put posle 24 godine pauze zaigrati na prvenstvu Evrope u fudbalu. Pre bezmalo četvrt veka ove dve selekcije bile su deo Grupe C, baš kao što će biti i u Nemačkoj. Simbolika postoji, a ako je samo do toga, onda bi "orlovi" mogli da priželjkuju ondašnji ishod.

Srbija će utakmicu protiv Slovenije odigrati 20. juna na "Alijanc areni" u Minhenu.

петак, 17. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара