Читај ми!

Šeik dobija konkurenciju - britanski milijarder zainteresovan za Mančester junajted

Britanski milijarder ser Džim Retklif će se boriti protiv predsednika Islamske banke Katara šeika Džasima Bin Hamada Al Tanija u kupovini Mančester junajteda. Takođe postoji ozbiljno interesovanje iz SAD i Saudijske Arabije za kupovinu "crvenih đavola".

Kompanija Ineos, britanskog milijardera Džima Retklifa, potvrdila je da je poslala ponudu za kupovinu Mančester junajteda, obećavajući da će "crvene đavole" ponovo učiniti najboljim na svetu.

Informacije dolaze nakon što je predsednik Katarske islamske banke (KIB) potvrdio da je dao svoju ponudu za 100% akcija Junajteda.

U saopštenju INEOS-a se navodi da su ser Džim Retklif i INEOS "podneli ponudu za većinsko vlasništvo nad fudbalskim klubom Mančester junajted".

"Možemo da potvrdimo da su ser Džim Retklif i Ineos dali ponudu za većinsko vlasništvo nad fudbalskim klubom Mančester junajted. Ambiciozni smo i veoma konkurentni i želeli bismo da investiramo u Mančester junajted kako bi taj klub ponovo postao klub broj jedan na svetu", navodi se u saopštenju kompanije. 

INEOS namerava da od Junajteda napravi "svetionik modernog pristupa vlasništvu". 

"Takođe prepoznajemo da je fudbalsko upravljanje u ovoj zemlji na raskrsnici. Želeli bismo da pomognemo u vođenju kluba, produbljujući kulturu engleskog fudbala tako što ćemo Junajted učiniti svetionikom za moderan, progresivan pristup vlasništvu koji je usredsređen na navijače", piše u saopštenju.

Borba do zadnjeg dolara

Retklif je rođen u Fejlsvortu, u okolini Mančestera, veliki je navijač Junajteda. On je jedan od najbogatijih ljudi u Velikoj Britaniji čije se bogatstvo procenjuje na 15 milijardi dolara. 

Ser Džim Retklif je prošle godine učestvovao u kupovini Čelsija, međutim neuspešno, budući da je dao ponudu od 4,25 milijardi funti. 

Kupoprodaja londonskog kluba dogovorena je između konzorcijuma na čijem čelu se nalazi Tod Boli, američki biznismen i vlasnik bejzbol tima Los Anđeles dodžers, i dotadašnjeg vlasnika Romana Abramoviča.

Nakon neuspeha sa Čelsijem, Retklif je izjavio da je pokušao da kupi Junajted, ali da su ga braća Džoel i Avram Glejzer u čijem valsništvu je Mančester, obavestili da klub nije na prodaju.

Međutim, oni su od tada promenili stav i Retklif se sada aktivno uključio u proces nadmetanja.

Ineos grupa je vlasnik francuskog kluba Nica i švajcarskog kluba Lozana.

Klub sa Old Traforda je u vlasništvu porodice Glejzer od 2005. godine.

Retklif u nameri da kupi Mančester junajted naspram ponude koju je dao ima i ponudu Šeika Hamada. 

Međutim, katarski investitori koji poseduju udeo u francuskom šampionu Pari Sen Žermenu mogli bi da se suoče sa storniranjem u preuzimanja vlasništva Mančester junajteda, pošto pravila Uefe zabranjuju da dva kluba sa istim vlasnikom učestvuju u Ligi šampiona.

Šeik Hamad je suvlasnik PSŽ-a i još uvek nije poznato na koji način će biti strukturisana ponuda za kupovinu engleskog kluba.

Od ponuđača je zatraženo da dostave iznos ponude i dokaz o finansijskim sredstvima nakon čega će "Rejn grup", investiciona banka koja vodi proces prodaje, sastaviti uži izbor.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво