Читај ми!

Nastavlja se Liga šampiona - svetla pozornice uperene u Pariz i Liverpul

Utakmicama osmine finala nastavlja se takmičenje u Ligi šampiona. Već prvog dana na programu je veliki derbi, sastaju se PSŽ i Bajern, dok će u sredu RTS prenositi duel iz Dortmunda, gde igraju Borusija i Čelsi. Osmina finala igra se i sledeće sedmice, kada će u derbiju koplja ukrstiti Liverpul i madridski Real.

Posle tri i po meseca pauze, ponovo se igraju mečevi u Ligi šampiona. Prve utakmice osmine finala na programu su ove i sledeće sedmice, dok ćemo sve učesnike četvrtfinala saznati tek sredinom marta.

Najboljih 16 ekipa iz ligaške faze takmičenja nastavilo je pohod ka "ušatom peharu", a naslov prvaka brani madridski Real, koji je u međuvremenu uspešno odbranio čast Evrope - postavši klupski šampion sveta.

Početak za sladokusce - PSŽ protiv Bajerna

Već prvog dana borbi za četvrtfinale igra se veliki derbi, u Parizu se sastaju Pari Sen-Žermen i Bajern iz Minhena.

Biće to svojevrsna repriza finala iz 2020. godine, kada je u "korona sezoni" Bajern savladao Parižane golom Kingslija Komana i osvojio šestu titulu šampiona Evrope u istoriji.

Ni sada situacija nije previše drugačija. I dalje se dve ekipe svrstavaju među najbolje na kontinentu i pobednik ovog duela osmine finala biće veliki favorit do kraja takmičenja.

Međutim, nijedna od ove dve ekipe nije u vrhunskoj formi, iako su obe vodeće u nacionalnim šampionatima. Bajern je posle tri remija vezao dve pobede, dok su Parižani doživeli dva vezana poraza prvi put posle 11 meseci (Marselj u Kupu, Monako u prvenstvu).

Trener Bajerna Julijan Nagelsman kaže da već ima ideju u kojim sastavima će igrati dve ekipe, iako su obojica trenera imali velike kadrovske probleme u prethodnom periodu.

Kristof Galtije mogao bi da računa i na Lionela Mesija i Kilijana Mbapea, što Parižanima daje dodatnu snagu i motiv da savladaju velikog protivnika.

Prvi duel dva giganta na programu je u Parizu, u utorak od 21.00.

U istom terminu igraće se i duel u Milanu, gde rosoneri dočekuje ekipu Totenhema. Obe ekipe su u ne baš sjajnoj formi, ali čini se da je tim Stefana Piolija u daleko lošijoj poziciji.

Milanezi su se nadali da će odbraniti nacionalnu titulu osvojenu prošle sezone, ali su pobedom protiv Torina u petak tek prekinuli niz od sedam uzastopnih mečeva bez pobede i daleko su od vodećeg Napolija. 

U sličnoj situaciji je i Totenhem, koji je prošle sedmice ostvario veliki trijumf protiv Mančester sitija, ali su "pevci" već ovog vikenda ubedljivo poraženi u Lesteru.

Antonio Konte ima i velikih kadrovskih problema, pošto u Milano neće ići golman Loris i Betankur zbog povreda, odnosno Hojbjerg zbog žutih kartona.

U Dortmundu duel "milionera" i "milijardera"

U sredu nas očekuju još dva zanimljiva duela, a sastaju se Briž - Benfika i Dortmund - Čelsi. Svakako je ljubiteljima fudbla zanimljiviji duel u Nemačkoj, gde će se sastati dva nekadašnja šampiona Evrope.

Čelsi je 2021. godine iznenadio Siti u velikom finalu, ali ove sezone timu iz Londona nikako ne cvetaju ruže. Tomasa Tuhela na mestu menadžera zamenio je Grejem Poter, ali nije uspeo da pokaže ni delić svoj talenta.

"Plavci" su potrošili mnogo novca u januarskom prelaznom roku, ali im to još nije pomoglo, pošto u Premijer ligi zauzimaju tek deveto mesto.

Dortmund je imao svojih problema tokom takmičenja u Ligi šampiona i Bundesligi, ali čini se da su "milioneri" našli pravu postavu i igraju sve bolje kako sezona počinje.

Ekipa Edina Terzića poslednji poraz u zvaničnim mečevima doživela je još 11. novembra, dok se nalazi u seriji od šest pobeda u Bundesligi i Kupu Nemačke.

Čelsi igra prilično promenljivo ove sezone, Poter još nije našao formulu kako da uklopi veliki broj kvalitetnih igrača, a poslednji trijumf na gostovanjima "plavci" su zabeležili još 25. oktobra, protiv Salcburga u Austriji.

Isto veče koplja će ukrstiti Briž i Benfika, verovatno dva najprijatnija iznenađenja ligaškog dela takmičenja u eliti.

Portuglaski "orlovi" bili su prvi u grupi ispred PSŽ-a i Juventusa i pokazali da ove sezone napadaju sam vrh Lige šampiona, dok su Belgijanci u prvih šest mečeva doživeli samo jedan poraz.

Liverpul i Real u reprizi prošlogodišnjeg finala

Preostala četiri meča osmine finala Lige šampiona na programu su naredne sedmice - u utorak se sastaju Liverpul i Real, odnosno Ajntraht i Napoli, dok u sredu igraju Lajpcig - Siti i Inter - Porto.

Derbi runde igraju "crveni" i "kraljevski" klub, a to će biti repriza finala Lige šampiona iz prole sezone, koju je ekia Karla Ančelotija rešila u svoju korist minimalnim rezultatom.

Real kaska za Barsom u šampionatu Španije, ali je u međuvremenu osvojio titulu klupskog šampiona sveta, što pokazuje da se Madriđani nalaze u solidnoj formi.

Za Liverpul je ova sezona za zaborav, daleko od onoga što očekuje brojna armija navijača, ali bi baš dvomeč sa šampionom Evrope mogao da izvuče stvari i preokrene dalji tok, iako je titula u Engleskoj odavno izgubljena.

Ajntraht i Napoli spadaju u ekipe koje nisu među favoritima za osvajanje titule, ali svojim partijama su svima stavili do znanja da sa njima nema šale i da će se boriti do poslednjeg daha.

Napolitanci su na dobrom putu da osvoje titulu u Italiji, dok je Ajntraht u samom vrhu tabeli nemačkog šampionata i igra sve bolje kako sezona odmiče.

"Bikovi" iz Lajpciga, briga više za Siti

Derbi poslednjeg dana osmine finala igra se u Nemačkoj, gde će Lajpcig dočekati ekipu Mančester sitija.

Tim Pepa Gvardiole i dalje se bori za titulu u Engleskoj, dok bi eventualnom eliminacijom Lajpciga "građani" stavili tačku na pričama o lošoj atmosferi u ekipi, koja je u velikoj meri posledica tužbe Premijer lige da je Siti kršio pravila finansijskog fer-pleja.

Lajpcig je izuzetno neugodna ekipa, sa velikim brojem kvalitetnih pojedinaca, pa engleskom timu neće biti nimalo lako da se domogne četvrtfinala.

Možda je ovo i poslednji pokušaj Pepa Gvardiole da Sitiju donese titulu šampiona Evrope, pošto su male šanse da Katalonac ostane na klupi "građana" ukoliko ne osvoji bar jedan veliki trofej u sezoni.

O potencijalnoj kazni Premijer lige biće prilike da se govori... 

Poslednji duel igraju Inter i Porto - italijanski tim je blagi favorit, iako je gotovo izgubio šampionsku trku u Italiji, dok Portugalci imaju čemu da se nadaju, što su pokazali i u prvom delu sezone, osvojivši prvo mesto u grupi.

Sve utakmice osmine finala Lige šampiona možete pratiti u tekstualnom prenosu na našem portalu.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару