Читај ми!

Prekinut meč Srbija – Albanija

Meč između Srbije i Albanije prekinut zbog gužve na terenu. Delegat i sudija želeli da se meč nastavi, albanska delegacija odbila takav ishod. Da li će i kada meč biti odigran i dalje nije poznato.

Kvalifikaciona utakmica za prvenstvo Evrope između Srbije i Albanije, koja je igrana na stadionu Partizana, prekinuta je u 42. minutu, pri rezultatu 0:0, zbog tuče igrača i upada navijača na teren.

Incident je počeo kada se iznad stadiona pojavio dron (letelica na daljinsko upravljanje) za koju je bila zakačena zastava na kojoj je mapa takozvane velike Albanije.

U trenutku kada je srpski fudbaler Stefan Mitrović uhvatio zastavu, na njega su nasrnula dvojica albanskih igrača u pokušaju da mu je otmu.

Tada je došlo do opšte gužve na terenu, utrčalo je i nekoliko navijača, pa je sudija Martin Etkinson iz Engleske pozvao igrače u svlačionicu i prekinuo meč.

Fudbaleri Albanije su prilikom napuštanja terena gađani bakljama i upaljačima, a policija je ušla na južnu tribinu i razdvojila dve grupe navijačaNavijač koji je uleteo na atletsku stazu udario je jednog albanskog igrača kada je napuštao teren, javio je Tanjug.

Prekid je trajao više od 50 minuta, a u međuvremenu vođene su konsultacije između predstavnika dva nacionalna saveza i delegata Uefe o tome da li meč može biti nastavljen.

Konačna odluka je da meč neće biti nastavljen, a o sudbini utakmice raspravljaće disciplinska komisija Uefe.

Tokom direktnog TV prenosa utakmice na RTS-u dogodio se i incident kada je jedan navijač, po pisanju medija član SRS-a, utrčao na teren pored obezbeđenja, stao ispred voditelja i uputio uvrede premijeru Srbije. 

Evo kako je izgledala hronologija meča u Beogradu:

22.22 - Na zvaničnom sajtu Uefe pojavila se informacija da je meč i zvanično prekinut "zbog uznemirujućih stvari na terenu".

22.20 - Fudbaleri Srbije izašli su na teren stadiona Partizana i pozdravili domaće navijače.

22.17 - Sudije, delegat i delegacija Srbije žele da se meč nastavi, ali tome se protivi delegacija Albanije.

U toku je sastanak između delegata utakmice i ljudi iz fudbalskog saveza Albanije.

21.57 - Rezervni igrači i stručni štabovi obe ekipe izlaze na teren. Očekujemo da se meč nastavi za nekoliko minuta.

21.49 - Utakmica će uskoro biti nastavljena, ali ukoliko dođe do bilo kakvih incidenata, meč će biti prekinut.

21.41 - Prema poslednjim informacijama, meč je suspendovan do daljeg.

21.37 - I dalje traje prekid, kako i kada će meč biti nastavljen zavisi isključivo od engleskog sudije Martina Etkinsona.

21.32 - Glavni sudija meča Martin Etkinson poziva igrače u svlačionicu, određeni broj navijača srpske reprezentacije ušao je na teren.

21.30 - Veliki incidenti na terenu! Stefan Mitrović dohvatio je vezanu zastavu. Ka njemu su poleteli gostujući fudbaleri, pa je došlo i do fizičkih sukoba samih fudbalera.

21.26 - Meč je prekinut. Mini-helikopter sa zastavom na kojoj je mapa takozvane Velike Albanije leti iznad terena, što je u velikoj meri isprovociralo navijače na stadionu Partizana.

21.22 - Prva velika prilika za reprezentaciju Albanije, u šansi se našao Mavraj, ali je Stojković odlično intervenisao.

21.17 - Pola sata igre, Albanci polako stižu do ravnoteže na terenu.

I dalje Srbija napada, ali su ti napadi nekako manje siloviti, dok i gosti sve češće prilaze kaznenom prostoru reprezentacije Srbije.

21.02 - Prošlo je 15 minuta igre, Srbija gospodari terenom.

Veći deo same igre odvija se i pred kaznenim prostorom Albanije, ali, osim šanse Tadića, nema ozbiljnijih prilika pred golom Beriše.

20.53 - Prva prilika za "orlove" u sedmom minutu, Tadić nije uspeo da iskoristi dobar napad srpske reprezentacije.

20.47 - Počeo je meč na stadionu Partizana.

20.40 - Igrači dve ekipe izlaze na teren. Očekuje se intoniranje himni dve države.

20.20 - Širom Kosova vlada veliko interesovanje za utakmicu reprezentacija Srbije i Albanije, a na centralnom Trgu u Prištini navijači će pratiti događaje sa stadiona u Beogradu i bodriti crveno-crne orlove.

Ispred velikog ekrana dužine tri metra i širne dva metra već se okupilo više stotina navijača albanske reprezentacije.

19.51 - Manje od sata do početka meča. Navijači počinju da pristižu na tribine stadiona u Humskoj.

19.43 - Poznat je i sastav Albanije: Beriša, Lila, Hisaj, Agoli, Mavraj, Lenjani, Cana, Kukeli, Čaka, Abraši i Balaj.

19.29 - Ispred stadiona Partizana je mirna atmosfera, ali je prisutan veliki broj pripadnika policije.

Navijači u velikom broju pristižu na stadion u Humskoj. Međutim, nema ni najmanjih incidenata.

Fudbalere nacionalnog tima Srbije, koji su autobusom stigli na mesto odigravanja utakmice, navijači su pozdravili gromoglasnim aplauzom.

Prilikom dolaska autobusa sa fudbalerima Albanije, domaće pristalice su ih "počastile" zviždanjem i uvredljivim uzvicima, ali nije bilo većih ekscesa.

18.55 - Manje od dva sata ostalo je do početka meča. Ovako izgleda stadion Partizana.

18.40 - U Beogradu je angažovano 3.500 policajaca zbog utakmice. Ukoliko albanski navijači stignu do stadiona, neće moći da uđu na njega, poručuju iz policije.

18.35 - Poznat je sastav Advokatovog tima: Stojković, Ivanović, Stefan Mitrović, Nastasić, Kolarov, Matić, Gudelj, Tadić, Đuričić, Tošić, Lazović.

Dve izmene izvršene su u podnosu na meč u Jermeniji. Umesto Lazara Markovića utakmicu sa Albanijom počeće Filip Đuričić, dok će Danko Lazović biti usamljen u špicu napada, umesto Filipa Đorđevića.

18.12 - Ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković bodriće reprezentaciju Srbije.

Gašić je pozvao i pripadnike Vojske Srbije, koji su prethodno izveli generalnu probu vojne parade da dođu na Patrizanov stadion i navijaju za plave.

Pozivam Vas da dođete i bodrite našu reprezentaciju ...uz naš tim biću i ja i načelnik Generalštaba, rekao je ministar odbrane u kratkom obraćanju pripadnicima Vojske Srbije.