Читај ми!

Nova sezona serijala "Zelena Evropa" od subote 02. septembra na drugom programu RTS-a.

Serijal "Zelena Evropa“ donosi nam priče o najboljim i najinteresantnijim ekološkim rešenjima u Evropskoj Uniji. U novoj sezoni koja će se emitovati svake prve subote u mesecu videćete kako smo posetili Holandiju, Italiju i Nemačku.

Naša ekipa stigla je do Feldhajma,prvog samoodrživog sela u Nemačkoj koje poseduje sopstvenu distributivnu električnu i grejnu mrežu. Malo selo ima svega 130 stanovnika, nema ni lokalnu prodavnicu, ali je postalo svetska ekološka atrakcija.

Institut JulijusKuhn je savezni centar za istraživanje poljoprivrednih kultura i pripada saveznom Ministarstvu za ishranu i poljoprivredu Nemačke. Ima zadatak da savetuje saveznu vladu i Ministarstvo poljoprivrede u oblasti proizvodnje poljoprivrednih kultura.U Berlinu se posebno bave analizom i praćenjem uticaja klimatskih promena na biljke i poljoprivredne kulture. Direktorka instituta Andrea Kramer bila je domaćin našoj ekipi.

Od prvog januara ove godine u Berlinu je stupio na snagu i zakon o solarnoj energiji. Po krovovima Berlina šetali smo sa Karsten Rodingom, tehničkim direktorom građevinske zadruge "Šarlotenburger“.

Milano je velikiprivredni, modni i medijski centar Evrope. Upravo zbog toga nalazi se pred velikim ekološkim izazovima a jedan od prioriteta grada je smanjenje otpada od hrane.

Kristina Sosaniz kancelarije za prehrambenu politiku grada Milana provela nas je kroz hab u okrugu Galaratese, trećihab koji je otvorio grad Milano za smanjenje otpada od hrane.

Za našu emisiju govorio je i Luiđi Bore, predsednik "Euromilana", kompanije koja na milion metara kvadratnih gradi prvi "pametnidistrikt" u Italiji i Evropi. Ceo distrikt ima nultu emisiju CO2 i jedan od najvećih parkova u Milanu i Italiji.

Simone Moltene je direktor za nauku "Lajfgejta", kompanije koju je osnovala porodica Roveda koja je 1986. godine otvorila "Skaldasole", prvu kompaniju koja je proizvodila organske proizvode. Za serijal “Zelena Evropa” govorio je o najaktuelnijim projektima, a priču o Biblioteci drveća u Milanu ispričala nam je Frančeska Kolombo, generalna direktorka za kulturu togdivnog parka.

Zašto je "Bosco Vertikale“ ekološko arhitektonsko čudo objašnjava Frančeska CesaBianki, članica tima Arhitektonskog studija Stefana Boerija.

Holandija je poznata po svojimlalama.

Keukenhof, najlepši park lala u Holandiji i na svetu, i jedan od najlepših vrtova Evrope, otvorio je svoja vrata nakon nekoliko godina pauze. Imaćete prilike da vidite njegovu najveću atrakciju-crnu lalu.

U obilazak Utrehtai njegovih parkova vodi nas Martin Knaut, jedan od Okrinih partnera-međunarodne arhitektonske agencije koja je dobila veliki broj svetskih nagrada za svoje projekte u oblasti pejzažne arhitekture.

Naša ekipa posetila je i Nacionalni park WerribbeWeiden i prvu plutajuću farmu na svetu koja se nalazi u Roterdamu. Vlasnica farme Minke van Vinherden objašnjava zbog čega je ova neobična farma pravi primer cirkularne poljoprivrede.

Specifičnost ovih emisija je da se snimaju na jezicima zemalja u kojima boravimo, ističe urednica i autorka serijala "Zelena Evropa“ Dragana Živojnović. Gledaoci tako mogu čuti italilijanski, nemački, holandski pa i engleski jezik. Takođe, u svakoj zemlji sam uspela da pronađem nekoga ko je sa ovih prostora, i ko svojim delima predstavlja Srbiju na najbolji način.

Ekologija postaje vodeća tema u svetu pa i kod nas. Želela sam da prikažem konkretne primere najboljihi najuspešnijih ekoloških projekata u Evropi, kaže Dragana Živojnović.

 

 

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара