Читај ми!

Muzika viva

U večerašnjoj emisiji predstavićemo kompozicije koje su nastale u okviru projekta B-AIR, u kojem je učestvovalo devet evropskih institucija između ostalih i Radiotelevizija Slovenije i Radiotelevizija Srbije, a pod pokroviteljstvom programa Kreativna Evropa.

Cilj ovog projekta je bio razvoj kreativnosti zasnovane na zvuku u formi saradničke platforme okrenute eksperimentalnoj produkciji i otkrivanju radiofonije kao kreativnog i umetničkog medija. Poseban fokus je bio na razvijanju senzibiliteta prema novim muzičkim praksama kod najmlađe publike – dece, a posebno onima koji poseduju elemente neurodivergentnosti.

Uvaženi i nagrađivani kompozitori savremene muzike iz Slovenije i Srbije – Larisa Vrhunc, Petra Strahovnik, Matej Bonin i Svetlana Maraš su pokušali da se u svojim delima obrate delikatnom svetu dečije kreativnosti, kao i stvaralačkih impulsa neurodivergentne dece.

Svetlana Maraš je, tako krenula od trodnevne radionice na kojoj je radila sa decom-improvizatorima i odlomke njihovih improvizacija će naša autorka interpretirati u kontekstu simfonijskog orkestra. Njeno delo se zove u slobodnom prevodu “Prkos veličanstvene dece”. Delo Larise Vrhunc “Tako tiho” omogućava deci da se kreću po prostoru i da prave zvuke sami svojim telima. Petra Strahovnik u ostvarenju “Sense-S” traži način da se granice između izvođača i slušalaca – beba, dece, ljudi sa autizmom, brišu i zamenjuju. Matej Bonin se, pak, u svom delu “Perpetuum mobile”, vratio jednostavnim muzičkim strukturama, evocirajući na taj način, onu primarnu i krucijalnu kreativnost koju imaju deca u svojim igrama u krugu.

Urednica: Ksenija Stevanović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара