Читај ми!

Radionica zvuka

Predrag D. Stamenković: Izranjanje: Te-ri-rem (premijera)

„Izranjanje: Te-ri-rem” je treći deo serijala „Izranjanje” koje je posvećeno spoznaji sveta jednog odojčeta od njegovih najranijih trenutaka svesti koja se budi još u majčinom stomaku, kao i bebinom upoznavanju sveta nakon izlaska iz materice.

Ovo delo predstavlja radiofonijsku molitvu i priču o nastanku hrišćanstva kroz svojevrsnu triptih audio-fresku o rođenjima Presvete Bogorodice Djeve Marije, Svetog Jovana Preteče i Krstitelja i Gospoda našeg Isusa Hrista.

Delo je bazirano na fragmentima iz početnih poglavlja jevanđelja po Mateju i Luki, žitija Svetih (Joakimu i Ani, Zahariji i Jelisaveti) i crkvenom pesništvu (tropari Bogorodici, Svetom Jovanu, Isusu Hristu i Blagovesniku Arhangelu Gavrilu u interpretaciji naše poznate vokalne umetnice i dirigenta Katarine Božić). Zaodenuto je u molitvu gospodnju, koja poput ostinata pulsira celim delom; efektima simbola života: vetra (daha i prostora), vode (toka vremena i Jovanovog krštavanja na reci Jordan) i vatre (svetlosti, prosvetljenja i pročišćenja); i ambijentalnu muziku francuskog akustičkog umetnika Marka Šuarana (iskustva sa instrumentima od vode i stakla).

Posebnu komponentu dela čini duhovni napev – Kratima TE-RI-REM u svojim varijantama majčine uspavanke novorođenčadi (Mariji, Jovanu i Isusu) u improvizaciji i interpretaciji Katarine Božić i molitve umiljenija Bogorodici (na početku, između odseka i na kraju) fragmentima istog napeva u interpretaciji Divne Ljubojević i vokalnog ansambla „Melodi", grčkog vokalnog ansambla „Bizantion" i libanskog vokalno-instrumentalnog ansambla „Fanaras Čalkias".

U realizaciji dela učestvovali su:
Dramski umetnici – Sena Đorović i Bojan Žirović; i članovi Dečje dramske grupe Radio Beograda – Milena Brajković i Andrej Vujošević
Lektor – Olga Babić
Asistent ton majstora – Zoran Uzelac
Ton-majstor – Milan Filipović
Muzička saradnja i režija – mr Predrag D. Stamenković
Urednik serije Radionica zvuka – Dragan Mitrić
Produkcija – Dramski program Radio Beograda, mart 2022. godine

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije. 

 

 

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"