Читај ми!

Radionica zvuka

Predrag D. Stamenković: Izranjanje: Te-ri-rem (premijera)

„Izranjanje: Te-ri-rem” je treći deo serijala „Izranjanje” koje je posvećeno spoznaji sveta jednog odojčeta od njegovih najranijih trenutaka svesti koja se budi još u majčinom stomaku, kao i bebinom upoznavanju sveta nakon izlaska iz materice.

Ovo delo predstavlja radiofonijsku molitvu i priču o nastanku hrišćanstva kroz svojevrsnu triptih audio-fresku o rođenjima Presvete Bogorodice Djeve Marije, Svetog Jovana Preteče i Krstitelja i Gospoda našeg Isusa Hrista.

Delo je bazirano na fragmentima iz početnih poglavlja jevanđelja po Mateju i Luki, žitija Svetih (Joakimu i Ani, Zahariji i Jelisaveti) i crkvenom pesništvu (tropari Bogorodici, Svetom Jovanu, Isusu Hristu i Blagovesniku Arhangelu Gavrilu u interpretaciji naše poznate vokalne umetnice i dirigenta Katarine Božić). Zaodenuto je u molitvu gospodnju, koja poput ostinata pulsira celim delom; efektima simbola života: vetra (daha i prostora), vode (toka vremena i Jovanovog krštavanja na reci Jordan) i vatre (svetlosti, prosvetljenja i pročišćenja); i ambijentalnu muziku francuskog akustičkog umetnika Marka Šuarana (iskustva sa instrumentima od vode i stakla).

Posebnu komponentu dela čini duhovni napev – Kratima TE-RI-REM u svojim varijantama majčine uspavanke novorođenčadi (Mariji, Jovanu i Isusu) u improvizaciji i interpretaciji Katarine Božić i molitve umiljenija Bogorodici (na početku, između odseka i na kraju) fragmentima istog napeva u interpretaciji Divne Ljubojević i vokalnog ansambla „Melodi", grčkog vokalnog ansambla „Bizantion" i libanskog vokalno-instrumentalnog ansambla „Fanaras Čalkias".

U realizaciji dela učestvovali su:
Dramski umetnici – Sena Đorović i Bojan Žirović; i članovi Dečje dramske grupe Radio Beograda – Milena Brajković i Andrej Vujošević
Lektor – Olga Babić
Asistent ton majstora – Zoran Uzelac
Ton-majstor – Milan Filipović
Muzička saradnja i režija – mr Predrag D. Stamenković
Urednik serije Radionica zvuka – Dragan Mitrić
Produkcija – Dramski program Radio Beograda, mart 2022. godine

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije. 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво