Zvuk ispod – Pariz: Specijal o Beranžer Maksimen

Pred vama je deseto izdanje emisije Zvuk ispod koju na talasima Trećeg programa Radio Beograda jednom mesečno priprema i vodi Marija Balubdžić. U fokusu ove serije su upečatljive pojave koje autorka susreće na putovanjima u centre eksperimentalnih scena elektronske muzike različitih gradova Evrope.

Umesto za ovu emisiju karakterističnog preseka scene jednog grada u vidu predstavljanja nekoliko različitih autora, večeras ćemo dublje upoznati ostvarenja jedne elektroničarke i približiti se pariskoj eksperimentalnoj praksi. Čućete, dakle, specijal o blistavo talentovanoj kompozitorki Beranžer Maksimen, čija šumovita muzikalnost i prostorna dosetljivost smelo rezoniraju u sred sve kompleksnosti eksperimentalne muzičke scene Pariza. Harizmatično vođenje zvučne naracije, kao i inventivno generisanje tekstura, motiva i gestova utkani su u ostvarenja ove akuzmatičarke tako da ostavljaju posve svež utisak. 

Odrastajući na ostrvu Reunion, Maksimen se sa petnaest godina preselila u Francusku; kasnije je kod Denija Difura, člana GRM-a (Groupe de recherches musicales) i đaka Pjera Šefera, studirala elektroakustičku, odnosno akuzmatičku kompoziciju. Kako sama navodi, inspirisana je autorima poput Fransoa Bela, Lika Ferarija i Elian Radig. Uz akademsko nasleđe, ključ u kom Maksimen postepeno otvara svoj stvaralački put ima uporište i u strastvenom interesovanju za pop kulturu, filmove i muziku. Na njen rad utiču različiti doprinosi muzičkom eksperimentu koji potiču iz supkulturnih muzičkih žanrova kao što su post-pank, dab, elektronika i glič, te komponovanju i živim nastupima pristupa neposredno, hipnotički i senzualno.

Autorka Marija Balubdžić
Urednica Ksenija StevanovićКоментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.