Stereorama: Džez panorama – Bili Holidej

Slušaćete interpretacije Bili Holidej, kao i verzije koje su snimili Dajana Rivs, Hogi Karmajkl, Di Di Bridžvoter, Mel Torme, Blosom Deri, Frenk Sinatra i Džejmi Dejvis.

U životu pevačice Bili Holidej mnoge činjenice, kao što su datumi, ime ili poreklo, nisu baš najjasniji. Rođena je kao Eleonora Fagan, odnosno, Haris (po majci), svoje prezime promenila je u Gof kada se njena majka preudala za Fila Gofa, a posle razvoda od njega Bili je ponovo uzela prezime Fagan. S druge strane, njeno prezime Holidej različito se pisalo u izvorniku u zavisnosti kakvo je bilo prezime njenih muževa ili momaka (Monro, Mekej, Gaj, ili Levi). Njen dugogodišnji prijatelj, tenorsaksofonista Lester Jang, dao joj je nadimak Lejdi Dej, dok je ona njega prekrstila u Prez, skraćeno od President. Njen otac Klarens Holidej, mnogo poznatiji kao najbolji gitarista u orkestru Flečera Hendersona, zvao ju je jednostavno Bil.

Godine 1929. nastanila se u Njujorku, nastupala je kao pevačica i igračica u harlemskim lokalima, da bi joj 1933. Džon Hemond omogućio da snima uz Benija Gudmena. Između 1935. i 1939. snimila je veliki broj gramofonskih ploča sa malim sastavima pijaniste Tedija Vilsona, a potom sa ansamblima kojima su rukovodili Džo Džouns, Džoni Hodžes, Ču Beri, Ben Vebster, Roj Eldridž, Bak Klejton, Kaunt Bejzi i Arti Šo.

Glas Bili Holidej bio je diskretan i nevelikog raspona, ali njena fraza, tajming, kao i sposobnost da se glasom poigrava „svetlo-tamno", činili su je neponovljivom, naročito u baladama. U njenom pevanju uspešnije je izgovaranje teksta i fraza nego pevanje, a svojim metalnim i oporim glasom izvanredno se slagala sa saksofonistom Lesterom Jangom, svojom velikom platonskom ljubavi. Glas joj se postepeno menjao tokom vremena, kada se posle 1947. godine nekoliko puta vraćala muzičkoj sceni kao narkomanski rekonvalescent, sve do maja 1959. kada joj je glas definitivno „pukao" na koncertu u Grinič Vilidžu. Umrla je 17. jula 1959. godine.

Svoj život Bili Holidej je opisala u delu Lejdi peva bluz, po kojem je 1972. godine snimljen istoimeni film sa Dajanom Ros u glavnoj ulozi. Ostaju za pamćenje njene izvanredne verzije kompozicija: What A Litle Moonlight Can Do, Strange Fruit, Good Morning Heartache, Lover Man, Georgia On My Mind, Night And Day, ili Stormy Weather.

U emisiji ćemo predstaviti neke džez standarde u izvođenju Bili Holidej i alternativne verzije koje su snimili: Dajana Rivs, Hogi Karmajkl, Di Di Bridžvoter, Mel Torme, Blosom Deri, Frenk Sinatra i Džejmi Dejvis.

Autor i voditelj: Jadran Erčić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво