Iz arhive Radio Beograda

Miroslav Čangalović izvodi dela Modesta Musorgskog (Pesme i igre smrti), Rudolfa Bručija (Zvezdani brod) i Marka Tajčevića (Pesme). Snimci su zabeleženi 1961, 1962. i 1978. godine.

Rođen u Glamoču 3. marta 1921. godine, Miroslav Čangalović je pevanje učio kod Zdenke Zikove, a 1946. godine je debitovao na sceni Narodnog pozorišta ulogom tamničara u Pučinijevoj operi Toska. Zahvaljujući izuzetnom talentu i velikoj posvećenosti radu ubrzo je postao jedan od najpoznatijih i najznačajnijih umetnika u istoriji srpske i jugoslovenske muzičke umetnosti. Njegov operski repertoar obuhvatao je preko 90 uloga u kojima se Čangalović isticao raskošnim, prepoznatljivim glasom i izuzetnom dramskom snagom. Pored operskog, koncertni repetoar ovog umetnika sastojao se od oko 500 kompozicija – solo pesama, kantata i oratorijuma, a rado je premijerno izvodio dela jugoslovenskih kompozitora.

Miroslav Čangalović je dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, među kojima se posebno izdvajaju: Oktobarska nagrada koja mu je dodeljena 1955. godine, Vukova nagrada 1966. godine, nagrada Međunarodnog žirija za ulogu Borisa Godunova iz 1961. godine, kao i orden Viteza reda umetnosti i literature Francuske vlade koja mu je dodeljena u znak priznanja za njegov doprinos afirmaciji dela francuskih kompozitora.

 

Urednik emisije Irina Maksimović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво