Grad: Mesta Evrope

O Evropi, njenim gradovima,o značenjima i granicama, govore Stela Gervas - istoričarka, istraživačica Instituta za napredne studije u Parizu, Bertran Levi - predavač i istraživač u domenu humane geografije Odeljenja za geografiju Evropskog instituta Univerziteta u Ženevi, i Ivan Čolović - urednik biblioteke XX vek.

"Mesto je u prvom redu prostorni pojam. Pored toga je i reper koji može poslužiti kao prva referenca u izgradnji identiteta. Otkako je Pjer Nora upotrebio sintagmu mesto sećanja kako bi istražio temelje francuskog identiteta, pojam mesto više ne označava samo geografske lokalitete: primenjuje se i na memorijske podloge i na kulturne reference sa identitetskom namenom. Politički simboli, komemoracije, spomenici i institucije, isto kao i kulturne prakse ili pak neki pedagoški sadržaji, sad su sve to mesta u istom smislu, mada drugačije vrste, kao planinski vrhovi, rtovi ili poluostrva..."

Ovako započinju predgovor Stela Gervas i Fransoa Rose, autori zbornika "Mesta Evrope", koji se ovih dana pojavio u izdanju Biblioteke XX vek.

O Evropi, njenim gradovima, o značenjima i granicama, u Gradu govore Stela Gervas - istoričarka, istraživačica Instituta za napredne studije u Parizu, Bertran Levi - predavač i istraživač u domenu humane geografije Odeljenja za geografiju Evropskog instituta Univerziteta u Ženevi, i Ivan Čolović - urednik Biblioteke XX vek.

Autori emisije su Snežana Ristić i Radonja Leposavić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво