недеља, 11.05.2025, 13:00 -> 19:42
Извор: Радио Београд 2
Аутор: Ивана Комадина
Sicilijanska kuhinja
Sicilija je od davnina čuvena zbog svog poljoprivrednog bogatstva. Katon ju je nazivao „dadiljom na čijim se grudima hrane Rimljani” i „žitnicom Republike”.
Transformacija sicilijanske hrane počela je 827. godine kada se saracenska armija iskrcala na obale ovog živopisnog mediteranskog ostrva. Arapi su znali sve o umeću navodnjavanja, a uz to, Sicilijancima su otkrili prefinjena zadovoljstva uživanja u pirinču, šećeru, plavom patlidžanu, sladoledu i povrh svega – pasti.
Sicilijanci su od Arapa usvojili nove poljoprivredne kulture, kao i posuđe za spremanje hrane. Danas ozloglašena sicilijanska strast za slatkim datira od vremena u kojem se počelo sa uzgajanjem šećerne trske. Bez nje ne bi bilo ni kanola, ni marcipana, ni nugata, ni kandiranog voća, ni kasata, čiji naziv, slučajno, potiče od „kas’ah” ‒ arapske reči za posudu u kojoj se modelira kolač.
U današnjem Putu svile otkrivamo istorijat i osobenosti sicilijanske kuhinje u muzičkom društvu grupa Banda Jonika, Milagro Akustiko, Unavantaluna, pevačica Karmele Kaćole, Simone Barbere i Ćećilije Pitino.
Autorka emisije je Ivana Komadina.
Коментари