Читај ми!

Sicilijanska kuhinja

Sicilija je od davnina čuvena zbog svog poljoprivrednog bogatstva. Katon ju je nazivao „dadiljom na čijim se grudima hrane Rimljani” i „žitnicom Republike”.

Transformacija sicilijanske hrane počela je 827. godine kada se saracenska armija iskrcala na obale ovog živopisnog mediteranskog ostrva. Arapi su znali sve o umeću navodnjavanja, a uz to, Sicilijancima su otkrili prefinjena zadovoljstva uživanja u pirinču, šećeru, plavom patlidžanu, sladoledu i povrh svega – pasti.

Sicilijanci su od Arapa usvojili nove poljoprivredne kulture, kao i posuđe za spremanje hrane. Danas ozloglašena sicilijanska strast za slatkim datira od vremena u kojem se počelo sa uzgajanjem šećerne trske. Bez nje ne bi bilo ni kanola, ni marcipana, ni nugata, ni kandiranog voća, ni kasata, čiji naziv, slučajno, potiče od „kas’ah” ‒ arapske reči za posudu u kojoj se modelira kolač.

U današnjem Putu svile otkrivamo istorijat i osobenosti sicilijanske kuhinje u muzičkom društvu grupa Banda Jonika, Milagro Akustiko, Unavantaluna, pevačica Karmele Kaćole, Simone Barbere i Ćećilije Pitino.

Autorka emisije je Ivana Komadina.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом