Читај ми!

Preživeti vrućinu

U Srbiji ulazimo i u drugu nedelju toplotnog talasa, sa izmerenim temperaturama i preko 40 stepeni Celzijusa.

Produženo trajanje izuzetno visokih temperatura negativno se odražava na kvalitet života ljudi, dovodi do povećanja stope smrtnosti, ali istovremeno ugrožava i biljke i životinje.

                Na početku današnje epizode, od prof. dr Predraga Vujovića sa Biološkog fakulteta saznaćemo kako se ljudski organizam prilagođava visokim temperaturama, šta se dešava kada se znojimo, kako najefikasnije nadoknaditi izgubljene elektrolite, zbog čega je rizično naglo ući u klimatizovanu prostoriju, ali i šta se dešava sa krvnim pritiskom kada smo izloženi dehidrataciji.

                Od profesora dr Milorada Vujičića, pomoćnika upravnika Botaničke bašte „Jevremovac” Biološkog fakulteta u Beogradu čućemo kako se biljke prilagođavaju ekstremnim temperaturama i izuzetno jakom sunčevom zračenju, koje grupe biljaka su posebno ugrožene pri ovakvim vremenskim uslovima, kao i šta se sve preduzima u „Jevremovcu” da bi se ublažile štete od ekstremnih temperatura.

                Kristijan Ovari, biolog iz Beo Zoo vrta, objasniće nam koje životinje ovih dana uživaju na visokim temperaturama, a koje se suočavaju sa ozbiljnim izazovima i neophodno im je posebno prilagoditi uslove kako bi preživele ekstremne temperature.

 

Autor i voditelj: Tomica Mišljenović

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом