Читај ми!

Sara Simović

Sara Simović je glumica rođena u Kragujevcu.

Završila je Osnovnu školu „Moma Stanojlović” i Nižu muzičku školu „Miloje Milojević” – smer gitara. Upisala je Prvu kragujevačku gimnaziju i iz nje izašla kao nosilac Vukove diplome. Od svoje sedme godine uporedo je išla u Dramski studio Doma omladine u Kragujevcu, u kojem je provela narednih dvanaest godina.
Studije glume u Novom Sadu, u klasi profesora Borisa Liješevića, upisala je 2017. godine. U toku studiranja igrala je u predstavama pozorišta „Promena”, kao i u mjuziklu „Kosa” Pozorišta mladih (u režiji Pitera Teliheja), u predstavama „Velika depresija” Srpskog narodnog pozorišta (u režiji Marka Čelebića), „Slika nepoznatog” Pozorišta „Toša Jovanović” u Zrenjaninu (u režiji Nikole Zavišića), kao i u diplomskoj predstavi reditelja Đorđa Nešovića „Tamo gde pevaju”.
Zaigrala je u serijama „Tunel” i „Ubice mog oca 5”, gde je za ulogu Dajane (2021. godine, u režiji Maše Nešković) dobila nagradu „Zlatna antena” za glumačko otkrovenje godine . Igrala je u studentskim filmovima: „Strano telo” (u režiji Dušana Zorića); „Vozi me na more” (diplomski film Tamare Todorović) i u filmu „Roze” (u režiji Tamare Todorović), gde je na „Filmskom frontu” u Novom Sadu osvojila nagradu za najbolju glumicu. Godine 2021. Akademija umetnosti i Fondacija „Mali princ” dodeljuju joj nagradu „Mali princ” za postignute uspehe u oblasti dramskih umetnosti. Završila je drugu godinu Transakcione analize (TA 101), edukacije za psihoterapeuta. Glumu na srpskom jeziku diplomirala je ulogom Helene u predstavi „Proslava” u režiji Borisa Liješevića. Za tu ulogu dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu na festivalu „PAF” u Banjaluci i nagradu za najbolju epizodnu ulogu na festivalu „Trema” u Rumi. U Pozorištu „Toša Jovanović” u Zrenjaninu igra u predstavama: „Šta će biti sa svima nama” (u režiji Borisa Liješevića), „Ljubinko i Desanka” (u režiji Milana Neškovića) i „Gospođa ministarka” (u režiji Dušana Petrovića). U Jugoslovenskom dramskom pozorištu igra u predstavi „Disko svinje” (u režiji Sime Đukića). Master studije glume na srpskom jeziku završila je 2023. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu monodramom „Krotka”.


Autorka i urednica serijala: Ljubica Krminac

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије