Читај ми!

Miodrag Šuvaković

Gost emisije je profesor Miodrag Šuvaković.

Miško Šuvaković je jedan od najcenjenijih teoretičara umetnosti i medija u regionu koji je prepoznat po svom transdisciplinarnom pristupu humanistici i brojnim istraživanjima u polju politike umetnosti i primenjene estetike.

Povod za razgovor u emisiji U prvih pet je njegova izložba koja je ove sedmice otvorena u Gete institutu u Beogradu, a pod nazivom Dnevnici sa putovanja. Na njoj je publika u prilici da vidi mikro-otpatke različitih aktivnosti i učinaka - isečke/otcepke iz novina, ambalaže kupljenih predmeta, nalepnice za hranu, omote čokolada, pertle, delove mapa, vozne karte, fotografije ili fragmente fotografija... Šuvaković o ovoj postavci, između ostalog, kaže: Volim osećaj: biti u prolazu i zabeležiti trenutak dolaska, prolaska i napuštanja nepoznatog i privremeno zaposednutog mesta. Ja sam prolaznik.

U današnjoj emisiji govorićemo i o društvenoj ulozi i moći umetnosti, odnosu umetnosti i politike, ulozi umetnika, ali i kulturnoj i medijskoj sceni u našoj zemlji.

Od kulturnih događaja nedelje izdvajamo početak 56. Mokranjčevih dana u Negotinu, 3. festival Teatar na raskršću u Nišu, otvaranje izložbe Sutra je ponedeljak Raše Todosijevića u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, festival NORD posvećen kulturi i književnosti nordijskih zemalja i predstavljanje knjige Alen Ginzberg Druga Amerika Žana Portantea u UK Parobrod.

Emisiju priprema i vodi Sara Arsenović

 

У првих пет - културни догађај недеље У првих пет - културни догађај недеље

Autor:
Сара Арсеновић

Новинари и критичари Радио Београда 2 издвајају најбоље, најважније културне догађаје у свим уметностима у протеклих седам дана и коментаришу свој избор. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара