Читај ми!

Dokumentarno-dramski program (premijera)

Vesna Perić: Zlatni sat: Mama – radio

Milijana Majstorović je muzikoterapeut za bebe i mame trudnice i za porodilje, autorka je programa Musical baby bonding, prenatalni i perinatalni edukator i dula (duhovna babica koja podržava mame na porođaju).

 

U emisiji nam otkriva kako mame, uz njenu podršku, kreiraju „pesmu materice" - personalizovanu pesmu za svoju bebu; kako beba u materici čuje zvuk; kako izgleda i zašto je važan porođajni krik; kako se beba povezuje sa mamom, a i sa tatinim glasom; kako bebi pružiti podršku glasom prilikom rođenja, koje je za bebe uvek traumatičan događaj napuštanja udobne materice. Takođe, sagovornica nam otkriva značaj pauze i tišine, takozvanog „zlatnog sata" - neophodne pauze neposredno nakon rođenja bebe, kada mama i beba treba da ostanu same i povežu se.

Konačno, podseća nas da je bebi prva i najbolja radio-stanica - mamin glas.

Inspiracija za istraživanje u ovom pravcu autorki je bilo otkriće Instagram stranice synchronylab_nana, kao i istoimeni edukativni sajt sagovornice Milijane Nane Majstorović.

Emisija je realizovana u okviru međunarodnog umetničko-istraživačkog projekta „B-AIR: Beskonačna umetnost radija", koji se bavi proučavanjem uticaja zvuka na bebe i decu, pod pokroviteljstvom programa „Kreativna Evropa".

Ton-majstor: Damir Gođevac

Izbor muzike, autor i urednik emisije: Vesna Perić

Proizvodnja: Dramski program Radio Beograda, jun 2022. 

 

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije. 

Драмски програм

Autor:
Радио Београд 2

Драмски програм на РБ2 свакодневно емитује репризну и премијерну продукцију радним данима од 18:32, суботом у 18:00 у серијама Мала сцена, Паукова мрежа, Радио игра, Драма Другог програма, Звездани часови и Документарно драмски програм. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво