Danilo Prnjat „Prolećna izložba ULUS 2022", Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić"

Gost: Danilo Prnjat

Posle prevremene Skupštine ULUS-a, krajem marta meseca, i konsolidacije udruženja, tradicionalna Prolećna izložba treba da odrazi taj novih duh i mirni period funkcionisanja. Otvaranje „Prolećne izložbe" pod naslovom „Umetnost i društvo" počelo je 7. aprila u 19 časova i traje 72 sata. To je najduže otvaranje u istoriji ULUS-ovih izložbi i tokom tih tri dana i tri noći, Paviljon „Cvijeta Zuzorić" postaje prostor druženja i društvenosti. U njemu će se živeti i raditi, uz susrete, razgovore, kuvanje, spavanje, tlapnje, pitanja, dobre volje, katkad i sudare. Biće reči o umetničkim radovima, vremena za stvaranje novih, kao i prostora za ispitivanje relacija u sistemu umetničke i društvene produkcije.

U konkursnoj najavi ove izložbe, umetnici su pozvani da se spreme za aktivno učešće i da svojim radovima odgovore na niz pitanja o radu u umetnosti, o sopstvenoj poziciji i ulozi spram društvenih zahteva, o vrednovanju i shvatanju umetnosti. Konačno, upitani su kome bi umetnički rad trebalo da pripada i da li bi svet umetnosti pristao na društvo u kome se svi ljudi bave umetničkim radom.

Prošle 2021. godine, „Prolećna izložba" realizovana je u polumraku, nakon požara u Paviljonu i to kroz proces zajedničke postavke i uprkos pritisku pandemijskih rizika. Ove godine, izložba ostaje poligon za proizvodnju društvenosti, uz par novih detalja: svi radovi se posmatraju i razmatraju zajedno, kroz niz dijaloških formata, uz procesne i prateće aktivnosti koje umetnici biraju da izvode u samom prostoru.  Nema standardnog postupka selekcije, već direktnih susreta i akcija. Život, rad i postavka izložbe odvijaju se u istom zajedničkom vremenu i prostoru. Tokom trodnevnog otvaranja, ispituju se početna pitanja i formira krajnji ishod.

Na otvaranju i izložbi učestvuje 120 umetnika koji svojom participacijom realizuju više tokova projekta - dijaloge o umetničkim radovima (prikaze i razmenu), radove u toku (aktivnosti koje su umetnici izabrali da izvode u samom izložbenom prostoru) i prateće programe (život i priključenije). Izložba ostaje otvorena, uz tragove zajedničkog života i prateće događaje, sve do 30. aprila 2022.

Gost će biti Danilo Prnjat, umetnik, član Organizacionog odbora i nekadašnji član Umetničkog saveta ULUS.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво