Читај ми!

Milena Putnik "Slika / Sada"

Milena Putnik "Slika / Sada", izložba Slikarske sekcije ULUS, Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić; Daniel Glid "ZEROREZERO NFT", Galerija Remont

 

Svojevrsni tematski okvir emisije mogao bi da bude položaj slike u savremenom svetu virtuelnih predstava i komunikacije. Fokusiramo dva događaja.

Ovogodišnja izložba Slikarske sekcije ULUS-a pod nazivom "Slika / Sada" realizovana je prema konceptu umetnika Mihaela Milunovića, po kome era u kojoj uveliko živimo, era post-humanizma i post-interneta, utiče na slikarsku praksu koja je ispresecana uticajima koji više nego ikada ranije dolaze iz sfere tehnologije. Ipak, to ne znači da je slikarstvo, taj stari i pouzdani medij izgubio na svom značaju i na svojoj snazi. Naprotiv, ono je upravo najbolji tehnološki vid prenosa i reflektovanja toga šta znači živeti u kulturi (u globalnom smislu) u kojoj je upravo slika postala njena osnovna valuta. Uzajamni odnos slike i objektivne stvarnosti, kreira nove procese u razumevanju nivoa interakcija, definisanju ključnih punktova, te ukazuje na moguće pravce u kojima će se ovaj medij obnavljati i poetski ostvarivati.

I ovu izložbu treba shvatiti kao deo promenjene klime u ULUS-u. Tim pre što novu upravu pritiskaju brojni, godinama unazad, nerešeni problemi. Gošća emisije biće umetnica Milena Putnik, članica Organizacionog odbora izložbe. 

Posle dužeg vremena beogradskoj publici se Izložbom "ZEROREZERO NFT" predstavio Daniel Glid u galeriju Remont. Ovoga puta autor predstavlja svoj rad koji stvara pod pseudonimom ZEROREZERO, a koji koristi u Metaverzumu - prostoru virtuelne realnosti. U takvoj sredini, Glid kao umetnik, slikar počinje da istražuje koja bi pozicija umetnika bila u metaverzumu kojim dominiraju "blokčejn tehnologija", "decentralizacija" i "token ekonomija". U prostoru galerije prikazani su i digitalni i fizički radovi od kojih su neki prilagođeni a neki originalno nastali za platformu OpenSea (onlajn tržište nezamenljivih tokena). Kroz postavku i interakciju sa publikom Glid ukazuje na (ne)uspeh "utopističkih" potencijala koje Metaverzum nudi umetnosti, umetniku i njegovom radu.

„Svaki digitalni zapis moguće je proglasiti za NFT - audio, tekst, tvit, oružje u igrici, fotografiju sa letovanja, skenirani račun iz radnje... Kao takav, zapisan je u neki od blokčejnova i troši određenu energiju za to, manju ili veću. Mene kao umetnika zainteresovao je umetnički aspekt NFT-a i mogućnosti koje ovakav prostor pruža umetnicima", zapisao je Daniel Glid, koji će biti gost emisije. Zbog opravdane odsutnosti umetnika gošća emisije biće Jelena Stević, kustoskinja Galerije Remont.

Urednik i voditelj: Sava Ristović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара