Читај ми!

Gerila univerzitet: Emotivna renesansa

Bojana Matejić, Andrej Čikala

Bojana Matejić je umetnica i teoretičarka umetnosti i medija, docentkinja na predmetu Diskurzivne prakse umetnosti i medija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku Novi mediji i profesorka na predmetu Teorija umetnosti na Interdisciplinarnim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Ovom prilikom osvrnućemo se na „Gerila univerzitet" (Guerilla University), koji nastoji da reartikuliše eksperimente „radikalnog obrazovanja" 20. veka. Gerila Univerzitet realizuje se u organizaciji teorijsko-umetničkog kolektiva PhD in One Night čiji su učesnici Rika Talvitie (Riikka Talvitie), Nina de Frome (Nina de Vroome), Kristina Bogataj, Kosta Jakić, Nikolina Stilianu (Nicolina Stylianou) i Ljubomir Jakić, a otvorili su ga 20. oktobra 2020. godine, među ostalim istaknutim gostima, Žak Ransijer (Jacques Rancière) i Ivana Momčilović. Bojana Matejić će se osvrnuti na njeno učešće i tumačenje uticaja na buduće forme obrazovanja koje ima demokratizacija obrazovanja i spoju teorije i umetničke prakse, o međusobnom uticaju procesa umetničke produkcije i teorijsko-filozofske refleksije, na primeru škola kao što su Bauhaus, Blek mauntin koledž, Universite de Vensen (Black Mountain College, Université de Vincennes).

Sa druge strane, osvrnućemo se i na njen autorski međunarodni obrazovni i kustoski projekat „Nove forme izuzetnosti: umetnost i nekropolitika u doba kovida 19", koji se bazira na seriji akademskih onlajn predavanja zasnovanih na tezi da pandemija ukazuje na izvesna pomeranja i promene u procesima normalizacije (novog) „neprijatelja", što dovodi do ekstenzije oblika izuzetka u savremenim globalnim društvima kontrole.

Gost emisije biće i umetnik Andrej Čikala povodom njegove samostalne izložbe u beogradskoj galeriji „Haos". Ovom prilikom predstavlja najnovije radove, koji nose indikativni naziv „Emotional Renaissance" (emotivna renesansa). On u ovim radovima nastavlja pojavna, likovna, ali i semantička istraživanja ljudskih emocija u savremenom svetu. „Kroz prožimanje poezije i vizuelnog izraza, pred nama su refleksije umetničkih i životnih uverenja iskazane kroz sliku, crtež, skulpturu, poeziju. Kako i sam umetnik naglašava, ovaj ciklus je odraz njegovih ličnih unutrašnjih konflikata, ali i zaveta. Kroz umetnost koju nam prezentuje ne opominje posmatrača na surov način, kakav često jezik savremene umetnosti ume da bude, već na jedan poetično moralizatorski način ukazuje na večne borbe za čistu ljubav, slobodu i život" - u tekstu za ovu postavku navodi istoričarka umetnosti Ivana Arađan.

Emisiju uređuje i vodi Mirjana Boba Stojadinović.
Naslovnu sliku potpisuje Material Core icons by Google.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво