Читај ми!

Milan Bosnić i Bojan Muždeka

Milan Bosnić, izdavačka kuća „ProArtOrg", Bojan Muždeka, „Galerija B2"

ProArtOrg je osnovana 2005. godine kao nevladina organizacija s ciljem da organizuje kulturna dešavanja, prevashodno u oblasti vizuelne umetnosti, kao i da pomogne afirmaciji mladih umetnika u inostranstvu. U tom smislu, ProArtOrg je organizovao brojne samostalne i grupne izložbe, kao i druga događanja, tribine, okrugle stolove, diskusije i radionice u Srbiji i inostranstvu, pri tom vrlo često iznalažeći neuobičajena mesta za prezentaciju umetnosti. Takođe, jedan od ciljeva ProArtOrg jeste podrška razvoju teorije vizuelnih umetnosti, i u tom smislu od 2014. publikuje teorijske studije koje su delovi umetničkog doktorskog projekta.

Ovih dana ProArtOrg je objavio tri nova izdanja doktorkih umetničkih disertacija: Olivera Parlić Karajanković „Eros nemogućih susreta - skulptoralne forme postvarenih osećanja", Vladimir Nikolić „Kraj sveta" i Nemanja Nikolić „Nacrt za jedan izbrisivi zaplet". Gost emisije je Milan Bosnić, direktor ProArtOrg-a i član umetničke grupe diStruktura.

 

U Galeriji B2 u toku je izložba „Prostor. Godina iza nas" kojom galerija rezimira prethodnu godinu ali i obeležava drugu godišnjicu postojanja na beogradskoj likovnoj sceni. Postavka obuhvata dela šest autora koji su izlagali u u ovom prostoru tokom prethodne godine a odražavaju izmenjeni koncept baziran na apstraktnom izrazu. Tokom prošle godine kreativni tim galerije je pokušao smo da kroz narativ prostora približi publici rad šest autora.

Prošlogodišnji (pandemijski) program je započet izložbom dela Vesne Golubović (u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda) a nastavljen prezentacijama Veljka Vujačića, Sandre Malić i Stanka Crnobrnje i Saše Pančića, da bi bio završen jednim specifičnim ciklusom Rade Selaković. Prostor je u tim svim slučajevima polje rada i dejstva ali i vizuelne i mentalne recepcije, čime se stvara mogućnosti promene ako dođe do promene njegovih struktura. Gost je Bojan Muždeka, kustos Galerije B2.

Urednik i voditelj emisije: Sava Ristović.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво