Čekajući vetar

Ekološki magazin

Neko o sreći filozofira, a neko je živi. Drugi je ne prizivaju, plašeći se da je time ne oteraju i pre nego što je došla - jer ima li ičeg tako krhkog kao što je ona? A ona je tu, čak i u Srbiji, u mnoštvu malih stvari. Iz Danske je krenuo koncept hygge (hig), kao metod za poboljšavanje kvaliteta života, a fokus je na uživanju u jednostavnim stvarima i predahu od stresa i strahova. Danci imaju i Institut za sreću, a sada čekaju da UNESKO uvrsti hygge na listu nematerijalne baštine. Gošća emisije, Nataša Vukmirović, bavi se istraživanjem dobrih praksi blagostanja u svetu, edukacijom o sreći i popularizacijom životne filozofije koja podrazumeva sreću ovde i sada.

Predstavnici kampanje "Spasimo plavo srce Evrope", koja se bori za očuvanje poslednjih reka na kojima još nisu izgrađene brane, predali su Evropskoj banci za obnovu i razvoj peticiju sa potpisima 120 000 ljudi širom sveta, kojom se traži da međunarodne razvojne banke obustave finansijsku podršku takvim projektima na Balkanu. U nedavnoj studiji mreže Bankwatch ocenjeno je da reke jugostočne Evrope uništava talas hidroenergetskih projekata. O ulozi banaka u priči o malim hidroelektranama, govori Igor Vejnović.

U zaječarskom Radul-begovom konaku traje 13. Međunarodna izložba fotografija "Ekološka istina 2018". Ovogodišnja tema je Zemlja pati. Na konkurs je stiglo 5000 fotografija skoro četiri stotine autora iz šezdesetak zemalja. Čućete jednog od njih, fotografa Rašu Milojevića, koji je i dugogodišnji organizator izložbe u Zaječaru.

 

Šta znači školovati drvo i zbog čega su važne školovane sadnice - ispričaće vam Ljubomir Popara iz Pokreta gorana Srbije.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"